Sep 152004
 

Liuda klausė: Norėčiau sužinoti, kas per dėmė arsirado apatiniame buto kampe ant sienos. Butas kraštinis. Kai kas sako, kad čia labai kenksmingas grybelis. Kur tai patikrinti ir kaip nuo jo dabar geriai apsisaugoti? Gal reikia statyti gipsokartono plokštę ir viduje vatą, kaip sakė meistras? Kokie patarimai?

Guru atsako:

Ta dėmė iš tikrųjų yra grybelis, tiksliau – pelėsis. Aišku dar reiktų įsitikinti, kad tai nėra tiesiog dėmė ant sienos, kieno nors aptaškyta. Jei tai tikrai yra grybelis – problema didelė.
Grybeliai (ne tik pelėsiai) atsiranda drėgnose vietose, patalpose. Dažnai santykinis drėgnumas butuose padidėja įstačius naujus (dažnai ir pigius) plastikinius langus, nes jie saugodami brangią šilumą, per gerai izoliuoja butą. Taip dingsta natūrali ventiliacija, egzistavusi pro sovietinių medinių langų rėmų plyšius. Kai kurie plastikiniai langai turi integruotas orlaides – reiktų nepamiršti vėdinti. Kai kurie brangesni langai turi integruotus automatinius santykinės drėgmės reguliavimo įrengimus.
Šiuo atveju reiktų apžiūrėti laukinę sieną iš išorės – paieškoti galimų nesandarumų sienoje, kur drėgmė skverbiasi vidun. Tai gali būti ne tik tame pačiame aukšte. Drėgmė taip pat gali atkeliauti iš viršaus ar apačios.
Bet kuriuo atveju geriausia būtų samdytis specialistus, kurie nuodugniai ištirtų grybelio atsiradimo priežastis, sienos izoliaciją drėgmei.
Meistro patarimas statyti gipskartonio plokštę ir apšiltinamą vatą išspręstų bėdą laikinai. Gal po metų, gal po kitų grybelis apeitų šias užtvaras arba kiaurai pereitų, jei nebus uždėta hidroizoliacija prieš vatą.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.