Mar 172004
 

Rita klausė: Turiu klausimą dėl gerklės. Jau 2 metai, kaip karts nuo karto jaučiu perštėjimą gerklėje. Beveik ištisai yra paraudimas. Gerklės gale jaučiu nemalonų skonį, o šonuose, kai kartais paspaudžiu, pasirodo gelsvos spalvos, blogo kvapo grūdeliai, kaip grūdėta varškė. Kas tai galėtų būti? ir Koks gydymas būtų efektyvus? Esu skalavusi su druska, Betodino -jodo tirpalu, bet nepadeda.

Medicinos Guru atsako:

Iš aprašymo panašu į lėtinį pūlingą gerklės, tikriausiai ir tonzilių uždegimą.
Galbut lėtinį procesą palaiko, tarkime, rusenanti infekcija nosiaryklėje, sinusuose, karieso pažeistuose dantyse, etc., tad reikia pirmiausia ją ir gydyti.
Galbūt yra imuniteto sutrikimas, dėl ko organizmas nesugeba visiškai susidoroti su sukėlėju – bakterija. Įsidėmėtina, kad kai kurios kraujo ligos gali lemti panašius nusikundimus. Reikėtų atlikti bent jau bendrą kraujo tyrimą su leukocitų formule, gal ir kitus, kuriuos skirs gydytojas.
Kartais daromas pasėlis nuo tonzilių ar ryklės, siekiant išauginti sukėlėją ir nustatyti jo jautrumą vaistams, jeigu planuojama skirti antibiotikus; tačiau kartais laboratorijoje išauga tik nepatogeninės bakterijos (kurios gyvena burnoje ir pan.) ir kurios nesukelia patologijos, o tikrojo sukėlėjo nepavyksta nustatyti.
Be priežastinio gydymo, skiriamas ir bendras organizmą stiprinantis (vitaminai ir kt; dabar vis dažniau ir gydytojai praktikai rekomenduoja homeopatinius praparatus).
Patarčiau pačiai nesigydyti, o kreiptis į ausų-nosies-gerklės ligų gydytoją arba pradžiai į šeimos gydytoją, kuris, jei įtartų lėtinį procesą, nukreips konsultacijai. Tikriausiai bus reikalingas ir vietinis praplovimas, pūlingų masių pašalinimas, ir sisteminis gydymas antibiotikais. Kartais gali būti reikalinga ir operacija – tonzilių pašalinimas.
Lėtinis tonzilitas yra gydytinas, nes ilgainiui gali sukelti rimtesnes ligas, pvz. reumatą, glomerulonefritą.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.