Mar 052004
 

Andrius klausė: Ar brangs, ar pigs butai įstojus į E.S.? kokios prognozės?

Guru atsako:

Tiksliai į šį klausimą atsakyti galėtų tik orakulas. Tarp ekspertų vyrauja dvi kardinaliai priešingos nuomonės. Vieni jų, remdamiesi istoriniu kainų kilimu, prasidėjusiu po įstojimo į ES kitose valstybėse, tvirtina, kad kainos vis dar nėra pasiekusios savo piko ir įstojus į ES kils vos ne iki ten vyraujančio lygio. Kiti teigia, kad jau dabar esančios nekilnojamo turto, o ypač butų, kainos yra gerokai aukštesnės už realias, ir kad šis kainų burbulas subliūkš įstojus į ES.
Pažvelkime į faktorius, įtakojančius nekilnojamojo turto vertę:

  1. gyventojų pajamos (niekas nepirks buto, už kurį neišsimokėtu per visą savo gyvenimą). Įstojus į ES, beje, kaip tikriausiai ir neįstojus, darbo užmokestis kils, tuo keldamas ir butų kainas, bet jis nebus toks ženklus, kad galėtų pateisinti jau dabar stebimą stulbinantį kainų kilimą.
  2. ES piliečių ‘intervencija’. Šis faktorius daugeliui Lietuvos miestų neturės visiškai jokios įtakos, išskyrus galbūt pajūrį ir sostinę, bet tai taip pat turėtų paveikti tik brangius butus prestižinėse vietose.
Mano asmenine nuomone (kuri nebūtinai turi pasitvirtinti), įstojus į ES butų kainos kis priklausomai nuo buto tipo:
  • senos statybos butų, neprestižiniuose rajonuose – kris;
  • naujos statybos butų išliks stabilios su nežymia tendencija kilti (kuo prestižiškesnė vieta, tuo kainos kilimas didesnis);
  • butų prestižinėse vietose, tokiose kaip senamiestis ir pan., kainos gali išsilaikyti ar netgi dar kilti.
Taip pat reikėtų nepamiršti, kad butų kainos labai priklauso nuo to, kur jie yra. Sostinėje kainos visada išsilaikys aukštesnės, nei periferijoje. O smulkesniuose mieteliuose jos ir šiuo metu nėra ženkliai pakilusios.
Šiuo metu stebimas staigus kainų augimas nėra natūralus. Jį sąlygojo keli veiksniai – visų pirma, lengvai prieinami kreditai, tarp jų – ir lengvatiniai, smarkiai padidino butų paklausą. Kitas faktorius, taip pat prisidėjęs prie jų paklausos (ir tuo pačiu – kainų) augimo – gandai, kad įstojus į ES butai brangs. Be to, šiuo metu vis dar yra pelninga pirkti butą už kreditą ir jį nuomoti (galioja tik Vilniuje). Visa tai sukūrė paklausą, kurios naujosios statybos nepajėgia tenkinti – manoma, kad 2005-2006 metais išnyks naujos statybos ir apskritai butų poreikis. Tuomet kainos turėtų tapti realiomis. Kas atsitiks su tūkstančiais butų, kuriuos šiuo metu turi/perka mažas ir vidutines pajamas turintys žmonės, sunku pasakyti, bet manyčiau, kad jie atsidurs rinkoje dar šių metu vasarą ir numuš senos statybos ir neprestižinių butų kainas.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 546 access attempts in the last 7 days.