Sep 092003
 

Donatas klausė: Kaip būtų galima apsaugoti failus ar katalogus nuo ištrynimo? Gal yra kokia programėlė, kuri padarytų pastaruosius ‘nemirtingais’?

Guru atsako:

Jei būtumėte parašęs, kokią operacinę sistemą naudojate, būtų buvę paprasčiau paaiškinti. :-)

Pradedu nuo Windows 9x:
Šiose Windows operacinėse sistemose neįmanoma apsaugoti failų sukuriant vartotojų grupes, kaip tai galima padaryti Win NT/2k/XP sistemose, taigi tam reikia naudoti kažkokią programą (beje, kad ir ką darytumėte, tai neapsaugos failų, jei bus atliktas disko formatavimas – šios programos tik užkoduos failus, ir jų keitimui reikės įvesti slaptažodį). Taigi programos:
http://www.spydex.com/hidefiles.html – šia programa galima paprasčiausiai paslėpti failus, ir jų nebus galima atrasti neįvedus slaptažodžio.
http://www.decros.com/security_division/security_solutions/parts/protect_w995.htm – čia kita programa, užkoduojanti failus, bet jie vis dar lieka matomi.
Dar galima pabandyti tokį triuką: persikrovus į MS-DOS, reikia pakeisti failo pavadinimą įterpiant į jį vieną iš ‘draudžiamųjų’ simbolių (štai tie simboliai: / : * ? ‘ < > | ), tuomet Windows`ai turėtų rodyti klaidą, bandant keisti tą failą. Bet vėlgi – kitas žmogus, įsijunges MS-DOS, gali tą failą taip pat sėkmingai pervardinti arba ištrinti.

Windows NT/2000/XP:
Šiose operacinėse sistemose galima sukurti vartotojus ir priskirti jiems tam tikras teises, kad jie negalėtų prieiti prie tam tikrų failų arba galėtų juos tik nuskaityti.

Pabaigai: jokioje sistemoje ir jokiomis priemonėmis neįmanoma visiškai apsaugoti failų: kaip jau minėjau pradžioje, kad ir kokią apsaugą naudotumėte, galima panaudoti disko formatavimą ir sunaikinti visą disko turinį kartu su tuo failu. Jei tai kažkoks svarbus failas, kurio nereikia dažnai keisti, galima jį paprasčiausiai įsirašyti į kompaktinį diską (neprrašomą, o tik vienkartinio įrašymo) ir jis bus saugus tol, kol nesulūš kompaktas.
Ir dar: visi čia pateikti būdai saugo tik nuo kito žmogaus, o Jūs pats galėsite kuo lengviausiai tuos failus ištrinti, nes žinosite slaptažodį ar turėsite aukščiausias vartotojo teises (NT/2k/XP sistemose).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.