Sep 082003
 

Eglė klausė: Noriu pirkti nešiojamą kompiuterį (notebooką), gal patartumėte, kuri rimta firma Lietuvoje pigiausiai parduoda ir kokios firmos būtų rimtesnis, kad atitiktų P4, 2 GHz ir ar toks reikalingas namuose?

Guru atsako:

Nešiojamieji kompiuteriai turi daug privalumų: užima nedaug vietos, o savo galiai nenusileidžia staliniams, skystųjų kristalų ekranų kokybė gerėja, jie patys didėja, ir darosi pigesni. Na, o svarbiausia – mobilumas: jei turite nešiojamąjį kompiuterį, išsiruošus į tolimą kelionę galima vietoj šūsnies žemėlapių pasiimti tik kompiuterį ir žemėlapių programą, kurios pagalba daug lengviau orientuotis erdvėje.
Lietuvoje nešiojamuosius kompiuterius parduoda bene visos kompiuteriais prekiaujančios bendrovės, kai kurios jų iš atskirų dalių kompiuterius surenka pačios: BMS, Komparsa Martis ir kitos. Paprašius surinktų bet kuri firma :) . Kitos bendrovės perpardavinėja visam pasaulyje žinomų gamintojų kompiuterius (beje, aukščiau išvardintos bendrovės taip pat užsiima kitų bendrovių kompiuterių pardavimu). Bet tiek Lietuvos gamintojai, tiek užsienio kompiuterius gamina iš kitų firmų paruoštų detalių (pagrindines nešiojamųjų kompiuterių dalis į Lietuvą tiekia Taivano kompanija ‘Compal Electronics’, o žurnalo ‘Kompiuterija’ duomenimis, tokios žinomos kompanijos kaip ‘Hewlett-Paskard’, ‘Dell’ ir ‘Acer’ taip pat naudojasi šios Taivano kompanijos paslaugomis).
Taigi dabar, renkantis nešiojamąjį kompiuterį galima rinktis ir lietuviško gamintojo modelį. Jie tikrai nėra pagaminti iš prastesnių detalių, o ir darbuotojai Lietuvoje nėra prasti, be to kompiuteriams yra suteikiama garantija.
Dėl pačių kompiuterių – geriausia rinktis su naujais Intel Banias (Pentium-M ‘Centrino’) procesoriais, kurie yra pritaikyti būtent nešiojamiesiems kompiuteriams, todėl suvartoja mažiau energijos, be to, jie yra paremti nauja Intel technologija, todėl mažesnio taktinio dažnio (GHz) procesoriai veikia bent jau tikrai ne lėčiau, nei kur kas greitesni jų giminaičiai, skirti staliniams kompiuteriams. Jūsų pageidaujamą Intel Pentium 4, 2 GHz modelį atitiktų Intel Banias 1.3 GHz (jis šiuo metu kainuoja ~ 900 litų, o Pentium 4 modelis kainuoja vos keliais šimtais litų pigiau).
Toks kompiuteris, surinktas Lietuvos bendrovių, kainuotų apie 4000 litų, tuo tarpu surinktas užsienio bendrovių kainuotų bent jau penkis su puse tūkstančio litų.
Į klausimą, ar toks kompiuteris reikalingas namams, atsakyti sunkiau: viskas priklauso nuo Jūsų poreikių. Jei kompiuterį perkate tik naršyti internetui bei dirbti su tekstais ir elektroninėmis lentelėmis – tokio galingo kompiuterio Jums nereikia. Užtektų iš 1 – 1.5 GHz. Kita vertus, jei žadate dirbti su programomis, reikalaujančiomis daug resursų, (pvz., autocad), vertėtų rinktis galingesnį. Beje, pirkdami kompiuterį nepamirškite ir atminties. 256Mb yra absoliutus minimumas pagal šiandieninius standartus, nors senesniuose modeliuose galima rasti ir su 128 ar net 64Mb.. Jei leidžia finansai, vertėtų pagalvoti ir apie 512. Kitas aspektas, kuri reikėtų įvertinti – kompiuterio svoris. Jei jį planuojate naudoti daugiau kaip stalinį – šis parametras neturi didelės reikšmės, bet jei nusimato dažnas nešiojimas – siūlyčiau rinktis ne tokį galingą ir lengvesnį (Lietuvoje surenkami kompiuteriai, kaip taisyklė, yra didesni ir sunkesni, negu panašios konfigūracijos žinomų firmų analogai (aš pats esu didelis toshiba gerbėjas).
P.S. Mes nesame niekaip susiję su čia paminėtomis firmomis ir netvirtiname, kad jos geresnės už nepaminėtas. Tiesiog šios pirmos atėjo į galvą.

Nuorodos:
http://www.komparsa.lt/patarimai/index.php?tid=22 (notebook`o pliusai ir minusai © www.nbook.ru vertė Komparsos darbuotojai, tas pats TOSHIBA`os svetainėje: http://www.toshiba.lt/si/pages/display/lt?p_id=020);
http://www.ibm.com/news/lt/2003/05/20030508.html (IBM ThinkPad reklama :D © IBM);
http://www.rtn.lt/rtn/0204/elektrine.html (akumuliatoriai ateityje © Ryšių Technikos Naujienos);
http://www.rtn.lt/rtn/0204/pokalbis.html (balso atpažinimas © Ryšių Technikos Naujienos);

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5075 access attempts in the last 7 days.