Jul 242003
 

Mariukas klausė: Aš norėčiau paklausti:kaip kompiuteryje suinstaliuoti dvi OS?Mano diskas skeltas.Toliau norėtau kuo konkretesnių nurodymų,kaip tai padaryti? Taip pat norėčiau sužinoti, ar yra nemokamų OS ir iš kur būtų galima jas parsisiųsti?

Guru atsako:

Jei viena iš Jūsų norimų instaliuoti Operacinių Sistemų yra Windows 9x šeimos, tuomet ją instaliuokite pačią pirmą į C disko skirsnį (nustatymas pagal nutylėjimą). Instaliuokite taip, kaip įprastai.
Kitos OS instaliacija priklauso nuo to, kokią Jūs OS pasirinksite. Jei tai bus Windows XP, paprasčiausiai įdiekite ją į antrąjį disko skirsnį, instaliavimas vykdomas paprastai. Jei norite, kad po įdiegimo abi sistemos ‘matytų’ viena kitos failus, įdiegdami Windows XP OS pasirinkite FAT32 failų išsidėstymo sistemą. Windows XP (kaip ir Windows 2000 bet NT) automatiškai sukurs įkrovos meniu, kuriame kompiuterio krovimosi metu galėsite pasirinkti, kurią OS krauti.
Jei tai ne Windows, o UNIX šeimos OS (daugiau jokios kitos šeimos Operacinių Sistemų į x86, arba kitaip vadinamą PC architektūros kompiuterį įdiegti neįmanoma, tai yra bent jau iš populiaresnių) tuomet yra vėlgi keletas galimų variantų. Lietuvoje galima nemažai išgirsti apie Linux, nemokamai vieną ar kitą versiją galima parsisiųsti iš: ftp://ziedas.ktu.lt/ arba http://www.linuxiso.org/. Daugumos jų įdiegimas taip pat nėra sudėtingas, o jei mokate anglų kalbą, galima susirasti ne vieną aprašymą, kaip tai padaryti. Bet kartais net ir jie nebūtini, nes jei išsirinksite populiarią Linux versiją – diegimo metu galėsite naudotis grafine aplinka, ir iš diegimo meniu bus galima pasirinkti tokį diegimo būdą, kad Jums pačiam iki diegimo pabaigos beveik nereikės nieko daryti.
Jei rinksitės BSD sistemą (čia vėlgi viena iš populiaresnių šiuo metu), diegimo metu nebeteks džiaugtis grafine aplinka, bet pasinaudojant angliškai aprašymais tai bus labai paprasta, tiesiog teks karts nuo karto įvesti įvairias komandas, be to, visos versijose yra galimybė, kurią pasirinkus galėsite naudotis kad ir skurdžia (ASCII menas), bet grafine aplinka, ir Jums neteks pernelyg daug vargintis.
Na, o iš mažiau žinomų, bet irgi veikiančių PC kompiuteriuose sistemų galima paminėti Solaris OS (galima parsisiūsti iš http://www.sun.com/), QNX (http://www.qnx.com/ turbūt pati stabiliausia pasaulyje OS, naudojama net oro uostuose, skrydžių valdymo kompiuteriuose), tačiau jų diegimas jau nėra toks paprastas, net jeigu suprantate anglų kalbą, ir naudojatės vartotojo gidais (manuals). Beje, peržiūrėti PC (x86) sistemose veikiančių sistemų sąrašą galite čia:
http://directory.google.com/Top/Computers/Software/Operating_Systems/x86/ – kai kurios iš jų nemokamos, kai kurios mokamos, bet jų yra nemažai, ir diegimai skiriasi vienas nuo kito.
Jei Jūs pirmą kartą bandote kitą operacinę sistemą turbūt paprasčiausia Jums būtų įsirašyti Linux Mandrake – ji yra nemokama, labai paprasta vartoti, ir vis tik šiek tiek skirasi nuo Windows. Beje, ji, kaip ir kitos Linux versijos, diegimo metu patikrins Jūsų diskinį kaupiklį, ir jei ras jame kitą Operacinę Sistemą (jei būsite įsirašęs Windows), pasiūlys sukurti įkrovos meniu, jis netgi malonesnis, ir patogesnis nei tas, kurį sukuria Windows XP.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.