Jul 072003
 

Robe klausė: Gal galėtumėt nuosekliai išdėstyti, kaip perinstaliuoti Bios’us. Ir paaiškinti, kodėl juos verta atsinaujinti? Ar perinstaliavus pagerės kompiuterio darbas? Ar jausis koks skirtumas? Ir jei būtų užkrėstas Bios’as virusu, tai ar perinstaliavus jie išsitrintu? Mano kompiuteris: AMD Athlon(tm) 650MHz, 128MB of RAM, Vaizdo plokštė Riva TNT2 16MB, Motininė plokštė K7VZA, Operacinė sistema WinXP.

Guru atsako:

BIOS’ą atnaujinti (perinstaliuoti) yra labai paprasta (tiesa, tam geriausia būtų naudotis Jūsų motininės plokštes gamintojo svetainėje pateiktomis instrukcijomis: http://www.ecs.com.tw/download/flash_award.htm – Award (šios instrukcijos skirtos būtent Jūsų motininei plokštei).
Kad atsakymas būtų universalesnis, nurodysime dar kelis aprašymus ir pateiksime bendrus principus:
http://www.ecs.com.tw/download/winflash_award.htm – Winflash
http://www.ecs.com.tw/download/flash_ami.htm – Ami
Iš principo BIOS’ui flešinti (atnaujinti) naudojamos dviejų tipų programos: vienoms reikia susikurti DOSinę disketę, kaip parodyta pirmame ir 3 pvz., į ją perrašyti flešinimo programą ir naują BIOS programą (jas galima rasti motininės plokštės gamintojo svetainėje). Po to kompiuterį perkrauname iš naujai sukurtos disketės ir paleidžiame programą.
Kitas variantas – Windowsinis, kaip parodyta antrame pav. juo naudotis dar paprasčiau: tiesiog paleidžiate programą ir nurodote naujo BIOS’o failo pavadinimą :)

Likę klausimai: Ar pagerės kompiuterio darbas ? Kartais. Reikalas tas, kad dažniausiai naujos BIOS versijos turi patobulinimus, reikalingus naujoms technologijoms palaikyti. Jei Jūs jų nenaudojate – vadinasi, nepajusite jokio skirtumo. Tiesa, kartais juose būna ištaisytos ankstesnių versijų klaidos, bet to daugeliu atvejų taip pat nesijaučia. Prieš atnaujinant BIOS’ą reikėtų perskaityti pakeitimų sąrašą ir įsitikinti, ar šie pakeitimai tikrai Jums reikalingi.
Ar jausis koks skirtumas ? Žiūr. aukščiau :)
Ar užkrėstas BIOS’as išsigydytų ? Manau, taip – viskas priklauso nuo viruso. Bet, tiesą pasakius, nesu susidūręs su virusais, kurie sėdėtų BIOS’e :) Dažniausiai virusai sėdi MBR (master boot record, t.y. 0 disko sektoriuje) arba operacinės sistemos bei kituose vykdomuosiuose failuose. BIOS čia nelabai kuo dėtas (nors, žinoma, aš visko nežinau. Gal ir yra koks BIOS’inis virusiokas).
Beje, kaip ir visada rašydamas apie BIOS, turiu Jus įspėti: jei bandysite suinstaliuoti netinkamą arba pažeistą BIOS’ą ar instaliuojant atsitiks kokia nors nesėkmė (dings elektra, pakibs kompiuteris ir pan.) – labai didelė tikimybė, kad sugadinsite savo kompiuterį: jis paprasčiausiai nebepasikraus. Taigi, prieš atnaujindami BIOS, išsiaiškinkite ar tikrai Jums to reikia, ir būkite pasiruošę netikėtumams.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.