May 122003
 

Cernevicius klausė: Įrašinėjant CD su Nero, kompiuterio procesorius apkraunamas 100 proc., tuo metu neįmanoma vykdyti kitų programų. Kompiuterio parametrai – P4 1.8 Gh, 512 DDR. Pas draugą kompiuteris žymiai silpnesnis, bet tokios problemos nėra.Gal yra koks būdas tai pašalinti?

Guru atsako:

Greičiausiai pagrindinė problema – UDMA(DMA) režimas – reikia jį įjungti. Kaip tai padaryti, priklauso nuo motininės plokštės ir OS. Jei Win98, tai problemų mažiau – dešinį klavišą ant ‘Device manager/disc contolers/primary controler’ (ar kažkas panašaus, nes neturiu čia win98 pažiūrėt tiksliai), tuomet Properties ir ten Advanced paspaudus reiks varnelę uždėt ant DMA. Su WinXP/2000 sunkiau – bet, atrodo, pagal nutylėjimą būna įjungta,bet nebūna nustatyta… Kitas variantas – motininės plokštės tvarkyklės (draiveriai) – intelinėms susiinstaliuoja Intel Application Accelerator – per ją galima nustatinėt visus DMA/UDMA režimus.
Kiti tikėtini variantai:

  1. Per sena Nero versija. Senesnės Nero versijos duomenų srauto nuoseklumą užsitikrindavo paimdamos visus įmanomus procesoriaus resursus. Tuo metu beveik daugiau nieko neįmanoma daryti, bet… užtat įrašas pavyksta ;)
  2. Per senas RW įrenginys. Jeigu Jūsų turimas RW yra lėtesnis, nei 16x (įrašymo sparta), tuomet labai tikėtina, kad jis nebeturi aparatūrinio Buffer underrun palaikymo, dėl to net ir naujos Nero versijos, siekdamos užtikrinti duomenų srautą, elgiasi taip, kaip aprašiau 1 punkte.
  3. Kietasis diskas ir RW įrenginys sukabinti ant vieno ir to paties IDE duomenų kabelio (rekomenduotina kiekvienam jungti po atskirą).
Jeigu Jūsų RW įrenginys yra šviežutėlis, pajungtas ant atskiro IDE kabelio ir turite atnaujintą Nero versiją, tuomet lieka dar keli niuansai:
  1. Jūsų kompiuteris, taupymo sumetimais, surinktas naudojant ne Intel firmos pagrindinės plokštės mikroschemų rinkinį, tuo pačiu dar blogiau, jei pagr. pl. yra Manli, EliteGroup ir pan.
  2. Gali būti kad stabdis yra netvarkingai sudėtos įrenginių tvarkyklės arba netinkamos tvarkyklės.
  3. DDR atmintinė nėra pati stabiliausia pasaulyje, bet būtent šiuo atveju ją kaltinčiau paskiausiai.
Jeigu pasirodytų taip, kad pagr. pl. iš tiesų yra NE Intel mikroschemų rinkiniai – net neabejočiau, kad problema slypi būtent čia. Ne kartą teko testuoti pagr. pl. gebėjimą kopijuoti duomenis. Kaip pvz. galiu pateikti atvejį, kuomet reikėjo nukopijuoti kieto disko turinį. Noriu pabrėžti, kad kopijavimas vyko DOS aplinkoje, kompiuterį pakrovus iš sisteminio diskelio, naudojant Norton Ghost programą. Tokiu atveju nėra naudojamos jokios įrenginių tvarkyklės. Tokiu atveju pagr. pl. mikroshemų rinkiniai dirba tiek greitai, kiek gali minėtoje situacijoje. Išvados būtų tokios: Athlon 750MHz/128RAM/VIA čipas parodė, kad kopijavimas truks ~10 val., kai tuo tarpu Celeron 733MHz/128RAM/i815 chipas parodė, kad kopijavimas truks ~2 val. Šio testo metu darbą minimaliai įtakoja kompiuterio procesorius ir operatyvinė atmintis. Didžiausias krūvis tenka pagr. pl. IDE kontroleriui…

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 4487 access attempts in the last 7 days.