May 082003
 

A.Visinskis klausė: Nusipirkau naują kompiuterį. Turi jis du ventiliatoriu, kurių vienas taip garsiai dūzgia, kad naktį miegot trukdo ir muses baido. Ar yra koks nors softas, kad menkam aktyvumui esant, būtų galima tuos ventiliatoriukus išjungti?

Guru atsako:

Pirmiausia reiktų išsiaiškinti, kuris aušintuvas ūžia. Jeigu ūžia korpuso aušintuvas – reiktų jį tiesiog pakeisti kaip garantinį. Kitas variantas – pakeisti maitinimo bloko ventiliatorių į tylesnį. Tam jums reiketu nueiti į bet kokią elektronikos prekių parduotuvę ir nusipirkti tylų ventiliatorių (galima nusipirkti 28 dBa ventiliatorių su guoliu už maždaug 20 – 25 litus). Problema ta, kad jo galingumo gali nepakakti (nelabai tikėtina, bet visgi įmanoma) – jis per minutę prastumia tik 51 m³ oro, kai tuo tarpu 36 dBa ventiliatorius – 71m³ (ventiliatoriaus triukšmas matuojamas decibelais (dBa), miegamajame geriau nelaikyti ventiliatorių, skleidžiančių daugiau nei 30 dBa triukšmą, nors čia dar ir nuo žmogaus priklauso). Dar venas variantas – pasikeisti maitinimo šaltinį. Prestižinių firmų gaminių į Lietuvą niekas neveža (300W toks maitinimo šaltinis kainuotu iki 400Lt), bet pakalbėjus su pardavėjais galima rasti sąlyginai tylių šaltinių už kainą, svyruojančią apie 300 litų.
Jeigu ūžia procesoriaus aušintuvas – paprasčiausia jį pakeisti tylesniu. Neseniai teko ‘čiupinėti’ Spire firmos FalconRock II (ir kodėl mums niekas nemoka už reklamą ?!?), skirta AMD Athlon procesoriams 3000+ – buvau sužavėtas jų tylumu. Su eiliniais Titan’ais net nepalyginsi, o kaina irgi nesikandžioja (apie 30 Lt). Tiesa, naudojant procesoriaus aušintuvus reikėtų suprasti, kad dažnai tylumo efektas pasiekiamas mažinant ventiliatoriaus apsukas, tuo pačiu mažinant ir aušinimo efektą, todėl nerekomenduočiau ‘turbinti’ procesorių su bet kuriuo iš tylių aušintuvų.

Tai buvo paprasčiausi būdai sumažinti kompiuterio skleidžiamą triukšmą. Kadangi ši tema yra šiuo metu viena iš mano mėgstamiausių, pasidalinsiu dar keliais būdais:

  1. Norint, kad kompiuteris mažiau triukšmautų, reikia rinktis gerą korpusą su storomis skardomis. Triukšmas, kurį Jūs girdite, yra sukeliamas ne vien oro srauto, kurį generuoja ventiliatorius, bet ir vibracijų. Kuo plonesnės skardos, kuo prastesnis korpusas, tuo vibracijų yra daugiau (galite padaryti eksperimentą: palyginkite, kaip ‘baubia’ ventiliatorius, padėtas viduryje tuščio stalo, ir kaip jis ‘baubs’ pvz įkištas į nedidelę metalinę dėžutę. Manau, rezultatas Jus nustebins: mažoje metalinėje dėžėje uždarytas ventiliatorius triukšmaus pastebimai garsiau). Prieš šį efektą žmonės kovoja dėdami gumines arba silikonines tarpines tarp ventiliatorių ir korpuso. Tas pats metodas naudojamas ir HDD.
  2. Nartais naudojant ypač greitus ventiliatorius girdimas švilpimas. Jis atsiranda nuo oro pasipriešinimo. Dauguma tiek korpuso, tiek maitinimo bloko ventiliatorių turi skardoje išpjautas skylutes ar koncentrinius pusapskritimius, per kuriuos ir išpučiamas oras. Juos nupjovus ir vietoj jų užsukus paprastas groteles, galima atsikratyti šio tipo triukšmo.
  3. Kadangi visgi didžiausias kompiuterio keliamas triukšmas kyla dėl ventiliatorių – galima mažinti pastarųjų apsukas. Tam yra keli būdai:
    1. pajungti ventiliatorius prie +5 (normaliai jie naudoja +12) tam reikia paprasciausiai sukeisti maitinimo laidus.
    2. pajungti ventiliatorius prie +7 (kai kurie ekspertai to nerekomenduojama) – tai daroma +’a jungiant prie +12, -’a jungiant prie +5
    3. pajungti varžas. Naudojami 1-2W 5 – 40 omu rezistoriai. Kuo didesnė varža, tuo ventiliatorius suksis lėčiau ir bus mažiau triukšmo
    4. daryti reguliuojamas ventiliatorių apsukas. Tam yra keli būdai: gauti 2W potenciometrą (kas yra labai labai sunku :) arba daryti įtampos reguliavimą, kad ir naudojant LM317 (http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtut/)
    Mažinant ventiliatorių apsukas reikėtų atsiminti, kad pakankamai jas sumažinus.. ventiliatorius gali paprasčiausiai nebepasileisti. Be to, sumažėjus apsukoms, sumažėja ventiliatoriaus efektyvumas
P.S. yra ir daugiau būdų reguliuoti ventiliatorių apsukas (skirtingos schemos) – čia pateikėme tik paprasčiausią. Jei dar ką domina – visada galima tai rasti google pagalba (raktiniai žodžiai: rheobus, rheo baybus, fanbus, casemod, fan speed control, ir panašiai).

Geros dienos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.