Mar 032003
 

Vytas klausė: Ką galit patarti, kaip padidinti kūno svorį? Esu 27 metų,ūgis 1.83m. o svoris tik 65 kg. Valgau nemažai, bet svoris nei kiek nedidėja.Jau seniai bandau priaugti svorio,bet nežinau kaip,gal turit ką pasiūlyt?

Medicinos Guru atsako:

Kūno svorį (kaip ir daugelį organizmo savybių) lemia daug faktorių. Praktiškai galima išskirti 2 grupes-tai genetiniai ir aplinkos faktoriai. Jeigu Jūsų tėvas ir/ar mama yra taip vadinamo asteninio kūno sudėjimo ar bent jau nelinkę priaugti svorio, tikėtina, kad ir Jūs paveldėjote jų genus.
Kita vertus, jei valgote nemažai, klausimas – ką valgote, t.y. ar gaunate būtiną ir subalansuotą kiekį baltymų, riebalų ir angliavandenių, taip pat vitaminų bei mineralinių medžiagų. Gal Jūs valgote vien riebius ar saldžius patiekalus, bet atminkite, kad vien tai nepadidins svorio; priešingai, tai gali duoti priešingą efektą-sukelti kai kurias virškinimo, medžiagų apykaitos ir pan. ligas. Sveiko žmogaus racione baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis turi būti 1:1:4. Svarbiausia valgyti įvairų maistą, tiek augalinės, tiek ir gyvulinės kilmės; stengtis valgyti tuo pačiu paros metu ir po nedaug vienu metu, geriausiai per dieną 4-5 kartus.
Be to, kūno masės sumažėjimas susijęs su kai endokrininėmis kuriomis ligomis, pvz. Bazedovo-Greivso ligos metu yra skydliaukės funkcijos suintensyvėjimas, žmogus valgo daug, bet ir leisėja; be to, būdingas didelis prakaitavimas, padidėjęs kraujospūdis, širdies veiklos sutrikimai ir kiti požymiai. Jeigu sergama virškinimo trakto (ypač žarnyno) lėtinėmis ligomis, kai sutrinka įvairių medžiagų pasisavinimas, tai irgi gali būti svorio sumažėjimo priežastis.
Beje, Jūsų kūno masės indeksas (svoris(kg):[ūgis kvadratu]) yra 19,4. Tokiu atveju gydymas nereikalingas. (galite pasitikrinti Internete, kad ir http://www.kmi.lt/kmi.html).
Reikia išsiaiškinti, ar Jus kamuoja tik tai, kad manote, jog trūksta svorio, ar yra ir kitų skundų. Ar sveika oda, raumenų masė pakankamai gerai išvystyta, nėra pakitimų kraujo tyrime (taip pat ir mažakraujystės), kokia bendra Jūsų savijauta, ir t.t. Tai gali įvertinti gydytojas. Svarbu, gal Jūs ‘liesas’ buvote nuo mažumės, ir jeigu vaikystėje/paauglystėje nebuvo nustatyta rimtesnių sveikatos sutrikimų, manau, pernelyg išgyventi dėl mažo svorio nereikia.
Jei mažas svoris nesusijęs su svikatos sutrikimais ar gyvenimo būdu ir norite priaugti svorio – siūlyčiau užsiimti kultūrizmu: raumenų masės didinimas, ko gero, yra vienintelis kelias, nes kaulų nepavyks, o riebalų – nesiūlau ;)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2393 access attempts in the last 7 days.