Feb 172003
 

Edvardas klausė: Draugas turi kompą,HDD 40 GB buvo padalintas Į du loginius diskus C ir D, buvo naudojama Win98 SE.Po kurio laiko vienas iš jo vaikų į diską D instaliavo Win XP (Win98SE liko tik diske C).Viskas buvo neblogai, kol jaunesnysis draugo sūnus nesusidomėjo kaip ir iš ko padarytas kompas.Rezultate diske C praktiškai ‘pratrynė’ Win98, taigi liko veikianti tiktai Win XP diske D:netrukus ‘nugaišo’ ir XP, kadangi, kaip man papasakojo draugo vyresnysis sūnus, jaunasis meistras pervedė sistemos laikrodį stipriai į priekį ir sistema deinstaliavosi ar kažkas panašaus.Kompą paleisti praktiškai buvo neįmanoma.Pasiūliau draugui perkrauti Window’sus iš naujo, turiu Win98SE CD.Paleidome kompą su Win98SE start up diskeliu, su SYS komanda nukopijavome reikalingus sisteminius failus ir toliau iš CD instaliavome Win 98SE.Problema ta, kad išnyko vienas loginis diskas D, niekur nėra jo žymėjimo.Fdisk programa parodo, kad yra Primary Partition (C, status A, apie 10GB) ir Extended Partition (apie 30 GB) ir kad Extended Partition loginis diskas yra sukurtas.Kaip padaryti, kad būtų matomas loginis diskas D, nes dabar nėra jo žymėjimo Explorer’io lange arba kur kitur.

Guru atsako:

Ši problema kilo dėl to, kad Win XP (kaip ir Windows 2000 bei Windows NT) naudoja NTFS failų išsidėstymo sistemą, o Windows 98 (kaip ir kiti 9x šeimos Windowsai) naudoja FAT32. Problema ta, kad Windows 98 nesupranta NTFS failų sistemos. Tokiu atveju, kiek aš žinau, bene vienintelis būdas atgauti tuos gigabaitus būtų suformatuojant tą diską iš Start-up diskelio.
Skaičiau, kad gali pavykti atstatyti su programa Partition Magic – ši programa turi funkciją, kuri perkeičia (kaip ir format) failų sistemas iš vienos į kitą, tik po to, kai perkeisite, dar reikės pasinaudoti ir kita funkcija: Resize Cluster (galiu ir klysti, bet kažkaip panašiai turėtų skambėti).
Kadangi pats nesu bandęs, tai negaliu ir Jums patarti, kaip tiksliai viską su ta programa atlikti. Suformatuoti, žinoma, lengviau, nors jei turite tame diske svarbių duomenų, gal vertėtų pabandyti šią programą, arba išvis paprašyti specialistų pagalbos, o kitu atveju, tai tikrai nebūtų blogai pasinaudoti funkcija format D:
Geros dienos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 73 access attempts in the last 7 days.