Feb 122003
 

unknown klausė: Man jau greit bus 19 metų,o dar neželia barzda ir ūsai-ar tai normalu mano amžiaus vaikinui? Dar noriu paklausti, kokio dydžio turi būti normalūs vyro speneliai, nes manieji tik 1cm skersmens.

Medicinos Guru atsako:

Barzda ir ūsai pradeda augti skirtingu amžiaus laikotarpiu, priklausomai nuo individualių organizmo savybių. Tiesa, 19os metų vyrui jau turėtų būti visiškai subrendusi sistema. Tačiau kartais tai būna kaip normos variantas, tiesiog kai kurie vadinamieji antriniai lytiniai požymiai atsiranda vėliau ir progresuoja rečiau. Apie subrendimą sprendžiama įvertinus daugelį rodiklių. Tai – ūgio, svorio atitikimas pagal amžių, kūno proporcijų pasikeitimas (vyrui-platėja pečiai, liekant santykinai siauram dubeniui), varpos didėjimas, gaktos, pažastų, barzdos žėlimas, poliucijų (savaiminio spermos išsiliejimo) atsiradimo laikas, balso žemėjimas (‘lūžimas’) ir pan. Vieni jų formuojasi ankstyvoje paauglystėje, kiti atsiranda tik baigiant bręsti. Atsižvelgiama ir į šeiminę anamnezę, t.y. kaip brendo tėvas, broliai etc.
1 cm skersmens speneliai yra mažesni už statistinį vidurkį, bet savaime tai nieko nereiškia – vyrų speneliai yra atavizmas. Iš šių dviejų simptomų sunkoka daryti kažkokias išvadas, tačiau rekomenduočiau pasikonsultuoti su endokrinologu dėl hormonų balanso – panašu į vėluojantį brendimą (tai preliminari nuomonė, neparemta jokiais patikimesniais faktais – laiškas ne žmogus).
Lietuvos populiacijai yra sudarytos tam tikri normatyvai, nomogramos, kuriais vadovaujamasi vertinant tiek merginų, tiek vaikinų augimą ir vystimąsi. Doc. Janina Tutkuvienė yra išleidusi specialų leidinį (‘Vaikų augimo ir brendimo vertinimas’) , kuris gali padėti išsiaiškinti įvairius niuansus. Bet kuriuo atveju, Jums rekomenduotina endokrinologo konsultacija.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 335 access attempts in the last 7 days.