Jan 032003
 

Marius klausė: Kaip išsigydyti trumparegystę be operacijų? Ką siūlo Joga?

Medicinos Guru atsako:

Pirmiausiai trumparegystė nėra liga tradicine prasme, tai fizinis defektas – spindulių fokusavimo sutrikimas dėl pailgėjusio akies obuolio ir/arba per didelio ragenos kreivumo (išimtis yra nedidelio laipsnio trumparegystė paaugliams dėl akies raumenų spazmų, pagydoma specialiais pratimais). Ji yra koreguojama akiniais arba kontaktiniais lęšiais, kurie trumparegystės negydo, bet kompensuoja akies šviesą laužiamojo aparato ydą. Be to, žinotina, kad trumparegystė, labai išvargina akį jai dirbant, tad reikia būtinai laikytis ir darbo bei poilsio režimo.
Iš to seka, kad tik operacijos, taisančios defektą, gali iš tikrųjų padėti. Tai oficialiai visame pasaulyje pripažintas trumparegystės gydymo metodas (dabar dažniausiai taikomi metodai, kai koreguojama ragenos laužiamoji geba). O tai atlikti galima tiek pačiais chirurginiais instrumentais, tiek pažangesniu metodu-lazerio terapija (kas atliekama ir Lietuvoje). Ar lazerio metodas irgi vadintinas operacija – diskutuotina. Be to, paprastai operaciniai metodai taikomi, kai žmogus subręsta ir akies obuolys nustoja augęs (kiek jis augs ir kiek progresuos trumparegystė – užprogramuota genetiškai). Jeigu Jūs dar paauglys ar jaunuolis ir Jūsų trumparegystė nedidelio laipsnio, greičiausiai dar Jums nesiūlys operacijos.
Joga priklauso netradiciniams gydymo metodams, todėl nieko tikro pasakyti negaliu (nors jogą praktikuojančių indų su akiniais nesu matęs :) . Galbūt akių defektą kompensuoja specialiai išlavintos sąmonės ir/arba pasąmonės akys? :)
Jei rimčiau – teko girdėti apie netradicinius būdus, pvz. dr. Beitso metodą regėjimui pagerinti be akinių, akupunktūrą ir pan. Literatūros apie juos yra ir mūsų knygynuose. Dėl jogos sunku patarti; asmeniškai aš tikiu, kad joga gali padėti esant įvairiems sutrikimams, tačiau kol kas oficialus mokslas to aiškiai nepasakęs ir neįrodęs. Pirmiausia jogos užsiėmimams reikalingas patyręs vadovas-mokytojas, joga turi tapti gyvenimo filosofija, o ne tik ‘klubinė mada’.
Visgi nepatariu savarankiškai pradėti tokius ir panašius metodus taikyti, ypač jeigu trumparegystė yra toli pažengusi. Nedera pamiršti, kad trumparegiams gresia nors ir retos, bet pavojingos komplikacijos, pvz. tinklainės atšoka. Tad geriausia nepradėti gydytis patiems, o pirmiausia kreiptis į specialistą – okulistą, kuris jus ištirs ir drauge aptars tolesnę taktiką, patars, ko imtis pirmiausia. Jeigu poliklinikos gydytojas Jūsų lūkesčių neatitinka – dabar ne bėda, galite kreipti į privačiai dirbančius specialistus (pvz. ‘Vision Express’, ‘Rega’).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.