Dec 022002
 

Inga klausė: Norėčiau daugiau sužinoti apie KaZaA, t.y. kaip ja naudotis, ar ši programa skirta tik muzikai parsisiųsti, kokie jos minusai ir t.t.

Guru atsako:

KaZaa Media Desktop yra programa, skirta tiesiogiai (P2P = Peer-to-Peer – tiesioginis apsikeitimas, arba ‘iš rankų į rankas’) apsikeisti bet kokio tipo duomenimis.
Ji veikia tokiu principu: žmonės jungiasi prie KaZaa tinklo ir dalinasi (share) įvairias failais (programine įranga, muzika, apokalipsės sukėlimo receptais), žodžiu, kuo tik nori. Prie tinklo gali prisijungti bet kas, kas turi įsirašęs šią programą. Norint ką nors parsisiųsti iš Sharman`o (tai yra kompanija, sukūrusi KaZaa) tinklo, reikia įsijungti šią programą, prisiregistruoti (ne vartotojas negali nieko padaryti, bet registracija yra labai paprasta ir nereikalauja daug asmeninių duomenų…), o tuomet susirasti tai, ko reikia (paieška vyksta gana paprastai – taip, kaip dauguma esame įpratę ieškoti duomenų savo kompiuteriuose) pagal pavadinimą ir tuomet parsisiųsti…
Jei Jūs norite siųstis tik muziką arba kokio nors kito tipo duomenis, siūlau peržvelgti CNET puslapį – jame yra parašyta (yra nuorodos į straipsnelius, plačiau parašyta čia – jame labai aiškiai aprašoma, kas tai per programa, kam ji skirta, kaip ja naudotis…) apie šią programą, be to, galima rasti nuorodų, kurias paspaudę rasite kitas programas, kurios veikia tokiu pačiu principu kaip ir KaZaa…
Dabar – apie KaZaA minusus.
Iš principo pati KaZaA idėja nėra nei nauja, nei bloga (kaip buvo minėta, p2p protokolas pats savaime yra gana geras išradimas) – problema ta, kad KaZaA autoriai (kaip, beje, ir daugelio kitų panašaus profilio programų) turi kažkaip užsidirbti pinigų. Kai KaZaA nusipirko Sharman Networks kompanija (2002 pradžioje), jie ‘patobulino’ šį paketą pridėdami kai ką savo. Tas priedas pradžioje buvo pavadintas ‘briliant’, po to jie pavadinima pakeitė.. į kažką 3d. jau net nepamenu. Bet esmė ta, kad instaliuodami KaZaA Jūs automatiškai sutinkate instaliuoti šias papildomas programas, liaudyje žinomas kaip spyware. Negana to, KaZaA naujieji šeimininkai nuėjo dar toliau. Instaliuodami KaZaA Jūs taip pat sutinkate leisti savo kompiuterį naudoti kaip tarpinę stotį, saugoti jų reklaminius ‘banerius’ ir panašią informaciją. Buvo net kalbos, kad jie planuoja panaudoti dalį Jūsų kompiuterio ‘disributed computing’ skaičiavimams. Problema ta, kad Jūs su visu tuo sutinkate- savanoriškai, net neskaitydami paspaudę OK arba Next prie License Agreement. Ir tai vyksta ne tik tuomet, kai Jūs naudojates KaZaA, tačiau ir bet kuriuo metu, kai tik įjungtas Jūsų kompiuteris ir prijungtas prie tinklo.
Spyware pavadinimas kilo dėl to, kad šios programos ‘tikrina’, kokius www saitus lankote ir siunčia šią informaciją reklameriams :) . Sutinku – skamba nelabiai maloniai, bet tai dar ne viskas :) Metų pradžioje KaZaA ir panašios programos buvo sugalvoję ‘vogti’ refeal pinigus iš smulkių www saitų, reklamuojančią didžiuosius e-retailer’ius, tiesa, šiuo metu šios paprogramos teoriškai turėtų būti panaikintos.
O dabar desertas: net jei Jūs, perskaitę šį straipsniuką, iškart išinstaliuosite KaZaA – tai nieko nepakeis. ‘Nemokami’ priedai, kurie buvo instaliuoti, lieka ir toliau dirba. Juos reikia išmėtyti rankiniu būdu. O tai gana kebli procedūra (reikia išinstaliuoti šias programas naudojantis Control Panel/add-remove, po to rankiniu būdu ištrinti failus, kurie būna sudėlioti į sisteminius katalogus). Daugeliui namų vartotojų.. tai per daug ‘aukšta matematika’. Tiesa, sprendimas visgi yra. Internete galima rasti kelias programas, kurios padės ‘išgaudyti šnipus’ Jūsų kompiuteryje. Turiu įspėti, kad po tokios ‘medžioklės’ tokios programos, kaip anksčiau minėta KaZaA nebeveiks… Tačiau ir tam yra sprendimas. Bet viskas nuo pradžių.
Norint išnaikinti KaZaA ar panašių programų instaliuotas ‘pagalbines’ programas, rekomenduočiau naudotis nemokamu Ad-aware paketu, kurį, beje, galite parsisiųsti iš čia: http://www.lavasoftusa.com/. Suintaliavę šį paketą paleiskite ir patikrinate savo kompiuterį, išmesdami viską, kas buvo sudėta nereikalinga. Pvz., kai aš savo kompiteryje šią programą paleidau pirmą kartą, ji rado daugybę įtartinų ‘cookies’ bei 3 programas. Beje, jas išmetus kompiuterio darbas ženkliai pagerėjo :)
Taigi, Jūs atsikratėte nereikalingais ‘šnipais’, bet vistiek kirba noras parsisiųsti ‘nemokamos’ muzikos, filmų ar programų. Ir iš šitos padėties yra išeitis: tai kazaa-lite. Tai programa, turinti tas pačias galimybes, kaip ir orginali KaZaA, bet neturinti nepageidautinų priedų. Ją galite rasti čia:
http://www.kazaalite.nl/
http://www.kazaalite.com/
P.S. KaZaA šeimininkai kazaalite laiko nelegalia :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 474 access attempts in the last 7 days.