Nov 292002
 

vidmis klausė: Žodžiu, yra rimtas (iš pimo žvilgsnio) reikalas: reikia keisti pasą, nes jo galiojimas jau baigėsi, bet neina pasikeist. O neina pasikeist dėl to, kad esu išsiregistravęs, o neregistruoto paso nekeičia. Žodžiu, pasų poskyryje man pasiūlė prisiregistruot.Tačiau prisiregistruot man nėra pas ką ir kur.Pažįstami nenori bent laikinai manęs ,,priglausti”.O pagal seną mano paso registraciją jau gyvena kiti-svetimi žmonės. Žodžiu, pagal dabartinę situaciją man belieka ką nors PRIVERSTI mane priregistruot, kad galėčiau pasikeist pasą ir tapt Lietuvos piliečiu… Ką daryti?

Guru atsako:

Kiek aš žinau, tai registracijos nebereikia, tačiau reikia deklaruoti savo gyvenamąją vietą. Tai reiškia, kad reikia gauti pažymą iš savo bendrijos, kurioje gyvenate (o jei bendrijos nėra – tai greičiausiai iš seniūnijos), kad gyvenate ten ir ten. Bet čia iškyla problema: bendrija, jei Jūs esate savininkas, tokią pažymą duotų, bet jei jau esate savininkas – tai ir pats galite prisiregistruoti ;) Nuomojamo buto savininkas bijo duoti tokią pažymą, ir prasideda problemos…
Šiaip tai siūlyčiau su šita problema kreiptis raštu į tos vietos, kur registruoja, vadovą (pasų poskyrio viršininką ar pan.) – tuomet jie turės šitą problemą nagrinėti oficialiai, o ne siųsti jus tolėliau… Jei tame rašte parašysite, kad padarėte viską, ką galėjote (kreipėtės į savivaldybę, draugus, bet jie neduoda pažymos apie Jūsų gyvenamą vieta) – taip užbėgsite už akių galimam jų siuntinėjimui – gali pasiųsti kreiptis į tą asmenį, pas kurį gyvenate, arba į tą bendriją; gal jie nurodys kokius nors įsakymus/nutarimus, pagal kuriuos Jums toks asmuo privalo išduoti pažymą, o tada jau galėsite raštu kreiptis į bendrijos pirmininką, cituodamas nutarimą, kad jis privalo ;)
Ši problema egzistuoja, ir ne tik tiems, kas nori pasa pasikeisti, bet ir tiems, kas nori, pvz. mašiną nusipirkti – pareigūnai siunčia į bendriją ir sako: atnešk pažymą, o savininkai buto sako – susirasiu tokį nuomininką, kuris nereikalaus jokių pažymų…
Kai kurie tokiais atvejais susiranda kokį dieduką kaime ir duoda jam 50 lt, kad pasirašytų, jog pas jį gyvenate, bet tai irgi ne išeitis.
Biurokratai aiškina, kad jokių problemu nėra, kad registracija pase panaikinta, bet vis tiek privalu deklaruoti savo gyvenamąją vietą, nes turite kažkur gyventi. O va ką daryti, jei žmogus (kaip kai kurie turtingi užsieniečiai) gyvena viešbutyje ? :)
Pabaigai – nuoroda į Gyvenamosios vietos deklaravimo taisykles. Be to, yra ir deklaravimo įstatymas (įsigalios berods nuo Naujųjų). Pagal šiuos aktus – jei neturite vietos, kurią galite deklaruoti, tai kas 90 dienų turite deklaruoti laikiną kontaktinį adresą.
Bet kuriuo atveju reikia kreiptis į migracijos tarnybą ir ten aiškintis, užpildyti formas ir pan. – gal ten ką pasiūlys gero – kas žino, kokia ten pas juos vidinė tvarka…

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.