Jul 012002
 

Giedrius klausė: Nutariau nusipirkti naują HDD, bet nzn kokį pirkti. Gal galite patarti, į ką atsižvelgti perkant naują hdd?

Guru atsako:

Svarbiausi HDD parametrai yra šie:

  1. Talpa. Dabar siūlomų naujų diskų talpa svyruoja nuo 20GB iki 120GB. 80GB diskų talpos/kainos santykis optimaliausias. Iš pažiūros atrodo, kad nėra kur panaudoti tiek vietos, bet patirtis sako, kad 40GB filmais ir muzika užpildoma greitai :)
  2. Disko apsisukimų skaičius per minutę (rpm-rotation per minute). Šis parametras rodo, kiek kartų diskas apsisuka per minutę. Kuo greičiau diskas sukasi, tuo greičiau skaitomi/rašomi duomenys. Dabar parduodami diskai 5400rpm arba 7200rpm (nešiojamų kompiuterių diskai 4200rpm). Skirtumas ypač jaučiamas paleidinėjant didesnes programas ar įrašinėjant video iš dv kameros. Rekomenduojamas 7200rpm, bet senesnio modelio, turintys 5400 rpm, yra kiek pigesni.
  3. Paieškos laikas (seek time). Jis rodo, kiek užtrunka surasti duomenis diske (tai susiję su galvutės perkelimu ir pan.). Šis parametras turi didelę įtaką, kai duomenys skaitomi mažomis porcijomis iš įvarių disko vietų. Pvz., kai diskas fragmentuotas arba kopijuojant daug mažų failų. Kuo mažesnis šis parametras, tuo diskas veikia greičiau. Dabartinių diskų paieškos laikas yra nuo 8.0 ms iki 12.0 ms. Rekomenduojamas 9.0 ir mažiau.
  4. Disko sąsajos tipas. Naujų diskų sąsaja ATA-100 arba ATA-133, skaičius 100 ar 133 reiškia, kokia maksimalia sparta MB/s diskas gali keistis duomenimis su kompiuteriu. ATA-100 yra didžiausias – 100MB/s. Realiai naujausi diskai vos pasiekia 100MB/s, tad skirtumas tarp šių dviejų sąsajų nėra labai svarbus. Kad buūų pasiektas toks greitis, reikia, kad ir kompiuterio pagrindinė plokštė palaikytų šią sąsają. Jei plokštė palaiko mažesnę duomenų apsikeitimo spartą, tai tokia ir bus naudojama.
  5. Spartinančioji atmintinė (cache). Joje talpinami duomenys prieš perduodant juos kompiuteriui arba prieš įrašant į diską. Kuo didesnė atmintinė, tuo tolygiau vyksta rašymas/skaitymas. Tai svarbu, kai įrašinėjamas video ar iš disko įrašinėjami CD dideliu greičiu. Dabar parduodami diskai su 512KB – 8MB cache atminties kiekiu. Rekomenduojamas 2 MB.
  6. Gamintojas. Daug kas klausia, kokios firmos kietieji diskai yra geriausi. Atsakymas į šį klausimą – tik prioritetų reikalas. Man asmeniškai patinka Maxtor dėl mažos jų kainos. Kadangi visi diskai turi po 3 metų garantiją, tai patikimumo klausimas daugeliui namų vartotojų tapo nebeaktualus.
Belieka pridurti, kad renkantis HDD reikėtų atsižvelgti į tai, kad naujasis diskas būtų ne lėtesnis nei jau esamas pagal visus aukščiau išvardintus parametrus :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 1918 access attempts in the last 7 days.