May 022002
 

Oskaras klausė: Mane domina informacija apie lietuviškas paieškos sistemas, kaip jos rūšiuoja informaciją, pagal kokį principą visa tai atlieka. Gal galima kur nors surasti Lietuvos nuorodų katalogų sąrašą?

Guru atsako:
Pabandysiu bendrai apžvelgti paieškos sistemų naudojamus informacijos ieškojimo ir radimo principus. Paieškos sistemos programos dažniausiai naudoja tam tikrus algoritmus ir laikosi nurodytų kriterijų, t.y., žodis ar frazė pavadinime, metaduomenyse, pirmose dokumento eilutėse, kaip dažnai dokumente pasikartoja tie žodžiai, kaip jie nutolę vienas nuo kito, ar visi ieškomi žodžiai ar frazės yra dokumente, kaip su jais susijusios santrumpos interneto adrese. Kadangi ne visos paieškos sistemos naudoja tuos pačius principus reikiamai informacijai rasti, todėl, nurodydami tą patį žodį ar frazę keliose paieškos sistemose, gausime skirtingus rezultatus. Daugelyje paieškos svetainių rastą informaciją galima rūšiuoti ir grupuoti pagal datą, domeną, abėcėlės seką.
Dauguma paieškos svetainių turi pagrindinį ir išplėstą informacijos paieškos įrankį. Pagrindiniai apsiriboja tik ieškomu žodžiu ar fraze, nenaudoja jokių kriterijų, o išplėstiniai leidžia išskirti tam tikrus žodžius pagal jų svarbą, pašalinti dokumentus, kuriuose yra netinkami žodžiai.
Dėl nuolatinės paieškos sistemų konkurencijos jų savininkai paprastai nenori atskleisti, pagal kokį principą veikia jų paieškos algoritmai, tačiau svetainių paieškos sistemos turi pagalbos puslapius, kuriuose detaliau aiškinama, į ką atkreipti dėmesį, ieškant informacijos. Jei dar plačiau norite pasiskaityti apie paieškos irankių rastos informacijos rūšiavimo principus, galite apsilankyti šiose svetainėse:
http://www.rodneyranker.com/intro.html
http://www.searchenginewatch.com/webmasters/rank.html

Lietuvos nuorodų katalogų sąrašą galite rasti:
http://www.on.lt/
http://www.search.lt/
http://www.seklys.lt/catalog/
http://www.centras.lt/
http://www.litin.net/

Taip pat informacijos galima rasti ir A. Vaškevičienės knygoje ‘Paieška internete‘.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3786 access attempts in the last 7 days.