Apr 022002
 

Mantas klausė: Kokią žalą padaro virusas Trojan Horse? Ar jis kelia grėsmę operatyvinei sistemai?

Guru atsako:

Prisimenant graikų mitologiją/istoriją: Trojos arklys – tai ‘prietaisas’, leidęs Odisėjo bendražygiams nepastebėtiems patekti į Troją. Po to jie atidarė iki tol neįveiktus miesto vartus ir įsileido likusius graikus.
Su Trojan Horse yra visiškai tas pats. Šie virusai dažniausiai maskuojami/prilipdomi prie bet kokių vykdomųjų programų (kartais net scriptų). Paleidus tokią programą, Jūsų sistemoje apsigyvena ‘Trojos arklys’. Šis virusas pats savaime nekenkia niekam, jis paprasčiausiai ‘atidaro’ Jūsų kompiuterį priėjimui iš išorės. Šio tipo virusų yra daugybė, ir jų poveikis/galimybės yra skirtingos, bet pasekmė viena: kažkas iš išorės gali naudotis Jūsų kompiuterio resursais. Pvz., prieš keletą metų labai populiarus Trojan’as NetBUS leisdavo prisijungti prie užkrėsto kompiuterio ir pilnai jį valdyti, įskaitant failų kopijavimą bei jų vykdymą. Taigi, prisijungęs ‘svetimas’ vartotojas gali ne tik peržiūrėti Jūsų failus, bet ir juos trinti, o tai leidzia jam gadinti Jūsų sistemą.
Šiuo metu populiariausi ‘Trojan’ tipo virusai dažniausiai skirti Jūsų kompiuterio panaudojimui DoS (denial of service) atakoms prieš kitas sistemas.
Pabaigai: taigi, informacija apie tai, kad Jūsų kompiuteris užkrėstas tokiu virusu, patekusi į ‘negeras’ rankas, gali pridaryti Jums žymiai daugiau nemalonumų, nei standartinis virusas. O šią informaciją labai lengva gauti (tam naudojamos įvairios skenavimo programos). Tai ypač aktualu, jei naudojatės IRC ir panašiais chatais.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2396 access attempts in the last 7 days.