Mar 242002
 

Dalia klausė: Manęs darbe kolegė klausia, kaip atsitiko, kad jai dingo dalis Word’o dokumento: iš buvusių 19 teksto lapų dingo dalis teksto. Pašalinių prie kompiuterio nebuvo, tekstas nepaslėptas, buvo pakibęs kompas, bet tuo metu dokumentas nebuvo atverstas. Peržiūrėjau Windows…OfficeRecent bet ten matau tokį pat nepilną dokumentą (data paskutinio redagavimo). Mano nuomonė tokia: netyčia buvo pažymėta dalis teksto ir nuspaustas Delete klavišas, juk stebuklų nebūna. O gal aš klystu? Tokį nereikšmingą dalyką smulkiai aprašau todėl, kad dažnai dėl neatidaus darbo su kompiuteriu vartotojai kaltina kompiuteristus, kompiuterius ir visa kita, tik ne save. Lauksiu atsakymo, man jis labai svarbus.

Guru atsako:

Jūs tikriausiai neklystate. Savo praktikoje stebuklų kol kas tikrai nesu sutikęs. Visgi kompiuteris nėra mąstanti mašina. Didžiausia kompiuterio nepatyrusių varotojų problema yra ta, kad jie tikisi, jog kompiuteris darys tai, ką jie nori, bet taip tikrai nėra. Kompiuteris daro tai, ką jam liepiate, ir ne visais atvejais tai sutampa su tuo, ką Jūs turėjote galvoje.
Grįžtant prie konkrečios Jūsų problemos. Kompiuterio pakibimas, jei dokumentas nebuvo atverstas, įtakos neturėtų turėti (tiesa, galimas variantas, kad pakibus kompiuteriui jį perkrovėte Power mygtuku, arba ištraukiant laidą iš rozetės, galėjo išsigadinti tas disko sektorius, bet tokiu atveju ScanDiskas, arba netgi pats Wordas tai turėtų rasti). Labiausiai tikėtina, kad vartotojas pats šį tekstą atsitiktinai ištrynė ir po to išsaugojo dokumentą. Esu sutikęs panašią situaciją, kai vartotojas kopijavo gabalus iš vieno dokumento į kitą ir atsitiktinai pirmajame ištrynė pažymėtą tekstą. Problema ta, kad buvo nustatyta opcija Autosave, ir dokumentas buvo išsaugotas automatiškai, vartotojui to net nežinant.
Tačiau problema gali būti visai kitur. Šiuo metu labai paplitę Macro virusai, kurie labai mėgsta gadinti Word bylas. Perskaičius p. Dalios klausimą susidaro toks įspūdis, kad kompiuteryje sėdi pats paprasčiausias virusas, kuris ir sugebėjo sugadinti Word dokumentą.
Prarastą informaciją galima bandyti atstatyti antivirusinėmis priemonemis. Pvz. Norton Anti Virus 2001 ar 2002, Dr.Web ar kitomis. Jei kompiuteris pažeistas viruso, tai čia ir būtų problemos sprendimas, bet gali būti ir taip, kad suradus virusą ir jį sunaikinus prarastų duomenų galite ir nebeatgauti.
Jei ši problema nebus susijusi su virusu, tai liks tik vienas pražioje aptartas variantas, t.y. dokumentas buvo neapdairiai redaguojamas ir išsaugotas.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2400 access attempts in the last 7 days.