Feb 072002
 

Rita klausė: Domiuosi vedybų sutarčių sudarymo bei jų galiojimo galimybėmis Lietuvoje. Ar teisiškai skyrybų atveju šis dokumentas galioja? Kokie pagrindiniai punktai turėtų būti įtraukti į tokią sutartį? Ar reikia kreiptis į notarą ir prašyti jo sudarinėti? Bet juk Lietuvos teisininkai neturi patirties.. Gal yra informacijos ta tema kokioje nors internetinėje svetainejė?

Teisės Guru atsako:

Vedybų sutartis naujas CK įteisino. Bet kaip teisingai pastebėjote, Lietuvos teisininkai visiškai neturi čia patirties ;) Be to, nėra ir tokių sutarčių registro (planuojama nuo 2002 m. liepos, bet registrai, kurie buvo užplanuoti 2001 m., dar nesukurti, taigi…) Teismų praktika irgi nesusiformavusi.

Ar teisiškai skyrybų atveju šis dokumentas galioja?
Galioja (nCK 3.83 str.), bet dar netvirtai (nesusiformavusi praktika) :) Bet kuriuo atveju teismams nCK normos yra privalomos.

Ar reikia kreiptis į notarą ir prašyti jo sudarinėti?
Sutartį sudarote Jūs (t.y. sąlygas nustatote Jūs). Sutarčiai privaloma notarinė forma (notaras tvirtina). Sutartis turi buti užregistruota registre (registro dar nėra).

Gal yra informacijos ta tema kokioje nors internetinėje svetainėje? Kokie pagrindiniai punktai turėtų būti įtraukti į tokią sutartį?
Siūlau pasižiūrėti Civilinio Kodekso 3.101^Ö3.108 straipsnius. nCK rasite čia.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.