Feb 042002
 

Tomas klausė: Pirkau kompiuterį, kaip sakant, ‘iš rankų’. Yra licenzijuoti WIN98 ir Office. Turiu programų dokumentus su licenzijų numeriais, tačiau neturiu Recovery CD. Klausimas toks – ar aš esu legalus aukščiau išvardintų programų vartotojas, ar ne, žinant tai, kad tomis programomis jau naudojosi ankstesnis kompiuterio savininkas, be to, jis žino licenzijų numerius.

Teisės Guru atsako:

http://www.infobalt.lt/agentura užsiima panašių klausimų sprendimu ir konsultavimu. Jie turi nemokamą pagalbos telefoną ir noriai suteikia konsultacijas.

Yra licenzijuoti WIN98 ir Office. Turiu programų dokumentus su licenzijų numeriais, tačiau neturiu Recovery CD.
Pats CD nei patvirtina, nei paneigia programų naudojimo teisėtumą. Tai patvirtina licencijos turėjimas. Licencijoje nurodytos sąlygos, kuriomis galima naudoti programinę įrangą, o ten jau ir nurodyta, pvz., kad įrangą galima naudoti tik viename kompiuteryje vienu metu (nesiejant su kompiuteriu), arba kad galima naudoti tik tame kompiuteryje, su kuriuo buvo pirkta (OEM licencija – kai programinė įranga parduodama pigiau kartu su nauju kompiuteriu), kad galima platinti laisvai (GPL licencija), kad galima instaliuoti serverį tik viename kompe, o klientus į 5 kitus kompus, ir t.t.

Klausimas toks – ar aš esu legalus aukščiau išvardintų programų vartotojas, ar ne, žinant tai, kad tomis programomis jau naudojosi ankstesnis kompiuterio savininkas, be to, jis žino licenzijų numerius.
Dažniausiai kas turi pačias licencijas – tas ir yra savininkas. Piratai žino daug licencijų numerių, bet nuo to jie netampa teisėtais programinės įrangos įgijėjais. Teises į programinę įrangą patvirtina dokumentas – licencija. Ne dėžutė, ne kompaktas ir ne numeris. Išskyrus tuos atvejus, kai įsigijama shareware programinė įranga ir kodas atsiunčiamas el. paštu.
Nors kaip iš tikrųjų yra su teisių perleidimu – geriau Infobalt’as pakonsultuos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5108 access attempts in the last 7 days.