Nov 132001
 

Olga klausė: Ar negalėtumėte pasakyti, koks saugus atstumas nuo sprogstančios minos POMZ-2M ? Ir apskritai, kuo skiriasi granata nuo minos ?

Guru atsako:
(Ačiū Arvydui Dauderiui)

Rankinės granatos - tai sprogstami skeveldriniai užtaisai, pritaikyti priešo gyvajai jėgai ir technikai naikinti artimoje kovoje – tiek puolant, tiek ginantis. Veikimo principas toks: granatai ištraukiamas apsauginis žiedas, ji metama į priešo pusę, metimo metu atsipalaiduoja svirtis, kuri laiko sprogdiklio dūžiklį kovinėje padėtyje. Dūžiklis įskelia kapsulę, pradeda degti lėtintuvas (lėtintuvas – tai parako pripildytas vamzdelis, kuriame parakas dega 3-4 sekundes. Jis reikalingas tam, kad granata turėtų laiko tarpą nuskrieti iki priešo), sudegus lėtintuvui suveikia sprogdiklis, ir granata sprogsta. Rankinės granatos būna puolamosios, kurių skeveldros turi kaunamają galią atstume iki 25 , ir ginamosios, kurių skeveldrų kaunamoji galia iki 200m.
Rankinės granatos dar yra prieštankinės, dūminės su įvairiausiomis dujomis, garsinės ir signalinės.
Minos yra prieštankinės ir pėstininkų, signalinės, priešdesantinės, jūrinės, upinės, su įvairiausių tipų sprodikliais: mechaniniais, elektriniais, cheminiais, indukciniais, valdomais radiobangomis, laikrodiniais arba uždelsto veikimo.
Minos yra pastatomos iš anksto ir laukia, kol kas nors – žmogus ar technika – užvažiuos ar užkliudys.
Štai toks yra skirtumas tarp rankinių granatų ir minų.
Pėstininkų mina POMZ-2M:
Tipas: skeveldrinė 360 laipsnių
Korpuso svoris: 1,2 kg.
Sprogstamos medž. svoris: 0, 075 kg.
Korpuso aukštis: 107 mm.
Korpuso diametras: 60 mm.
Sprogdiklis: MUV, MUV-2.
Kaunamoji galia: iki 80 m.


Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5075 access attempts in the last 7 days.