Aug 062001
 

petras l klausė: Noriu pradėti sportuoti (tai yra, pagerinti figūrą), bet manau, man reikia bent šiek tiek priaugti svorio. Kaip reikia maitintis ? Ka valgyti ? Ką ir kada valgyti sportuojant ? Kas kiek laiko sportuoti ? Na, žodžiu, viską apie tai.

Sporto Guru atsako:
Nežinant Jūsų dabartinės sportinės formos, amžiaus, užimtumo (kiek laiko galite skirti reguliarioms treniruotėms), gana sudėtinga Jums pasiūlyti konkrečią programą.
Aš Jums pasiūlysiu receptą, tinkanti visiems, kurie nori pagerinti organizmo fizinę ir funkcinę būklę. Tai yra kelių dalių programėlė, kuri Jums pagerintų fizinę būklę bei galbūt padėtų pasiruošti rimtesnėms treniruotėms.

1. RYTINIS BĖGIMAS (bėgimo metu bent minimalų apkrovimą gauna dauguma kūno raumenų)
Kiekvieną rytą, tik atsikėlus, Jums derėtų bėgti 20 min. krosą Jums tinkamu tempu.

2. MANKŠTA (po rytinės mankštos organizmas greičiau ir efektyviau įsitraukia į normalų ritmą, o mankšta su jėgos pratimais padėtų Jums gerinti figūrą)
Mankštinkitės praėjus 3-5 min. po bėgimo, kai normalizuosis kvėpavimas. Mankštos metu pirmiausia atlikite lankstumo ir sąnarių tampymo pratimus, po jų padarykite atsilenkimų, atsispaudimų, suoliukų, jei yra galimybe, pakabėkite ant skersinio – tai stiprina apie stuburą esančius raumenis, gerina laikyseną. Mankštindamiesi stenkitės įtraukti kuo daugiau raumenų grupių.

3. GRŪDINIMASIS (grūdinimosi procedūros turi teigiamos reikšmės žmogaus darbingumui, jo vidaus organų veiklai ir nervų sistemai. Įgysite atsparumą oro sąlygoms, nebesirgsite peršalimo ligomis)
Pagrindinės grūdinimosi priemonės – tai saulė, oras ir vanduo. Jūsų atveju tinka grūdinimasis vandeniu. Grūdinimąsi atlikite po mankštos. Iš pradžių galite grūdintis apsitrinant sudrėkintu šaltame vandenyje ir išgręžtu rankšluosčiu. Pradžioje aptrinkite viršutinę kūno dalį, o po to apsirengę aptrinkite apatines kūno dalis (kojas). Taip pamažu aptrinamas ir išmasažuojamas visas kūnas.
Daug stipriau veikia dušai ir apsipylimas šaltu vandeniu. Dušai kartu su šalčio padirginimu mechaniškai veikia odą, ir tai gerina odos kapiliarų veiklą. Efektyviausias grūdinimasis vandeniu yra maudymasis šaltame vandenyje. Grūdinantis vandeniu, kaip ir kitomis procedūromis, reikia laikytis laipsniškumo principo.

4. MITYBA Pagrindinis mitybos komponentas – baltymai. Dirbant intensyvų darbą, reikia kur kas daugiau baltymų, tačiau kol kas (kol Jūs apsiribojate rytiniu bėgimu ir mankšta) prie sportininkų mitybos dar nesiūlyčiau prieiti. Po grūdinimosi procedūros Jums labiausiai tiktų pusryčiams suvalgyti varškės (patarčiau parduotuvėse parduodamą grūdėtąją varškę), vaisių ir daržovių (t.y. maisto, kuriame yra baltymų bei vitaminų; baltymų yra žuvyje, piene, varškėje, kefyre, kiaušiniuose, augalinės kilmės – pupose, žirniuose, pupelėse, ruginėje duonoje). Pusryčiai turi būti lengvai virškinami, tačiau sotūs. Jiems labai tiktų ‘sausi pusryčiai’ su pienu, tokie kaip ‘Corn Flakes’.

5. DIENOS REŽIMAS Didžiulę fiziologinę reikšmę turi įprastas dienos režimas – nustatytu laiku gultis, keltis, valgyti ir sportuoti. Valgant tuo pačiu laiku, daug geriau virškinamas maistas, miegas visada būna ramesnis ir gilesnis. Per parą stenkitės miegoti ne mažiau kaip 8-9 valandas.

P.S. Šie patarimai nepadės Jums prisiauginti kalnus raumenų, tačiau Jūs visą dieną jausitės žvalesni, energingesni, pratimai turės įtakos figūrai. Jei Jūs konkrečiau nurodytumėte savo amžių ir ar turite laiko vaikščioti į treniruotes ar į treniruoklių salę, aš Jums pateikčiau konkretesnę programą, kaip harmoningai ir efektyviai formuoti raumenis.
P.P.S. Vietoje rytinio bėgimo ir mankštos galite vaikščioti į baseiną, nes plaukiant yra apkraunami visi kūno raumenys, ir rezultatai bus ne blogesni.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2399 access attempts in the last 7 days.