Jul 252001
 

Minde klausė: Kaip galima uždėti slaptažodį ant Windows 95 arba Windows 98, kad nuspaudus Esc arba Cancel jis neišsijungtų, o reikėtų būtinai įvesti slaptažodį ? Ir dar: kaip būtų galima uždėti slaptažodį ant kokio nors katalogo (Folder’io) (ne ant vieno failo, bet ant viso katalogo, nepriklausomai nuo to, kiek jame yra failų ir pakatalogių) ?

Guru atsako:
Į pirmąją klausimo dalį atsakymą radome Lietuvos Ryto kompiuterijos patarimuose (Ką reikia daryti, kad sistemos įkrovos metu nebūtų galimybės paspausti mygtuką ‘Cancel’, jei ‘Windows’ sistemą apsaugojau slaptažodžiu ?).
Yra du būdai tai padaryti. Pirmas yra paprastesnis ir patikimesnis, tačiau gerokai brangesnis – pakeisti ‘Windows 9x‘ šeimos operacijų sistemą į ‘Windows NT‘ šeimos operacijų sistemą. ‘Windows 9x’ operacijų sistemoje nėra vartotojų apsaugos mechanizmų, todėl apsaugojimas slaptažodžiu yra tik simbolinis. Bet kuris vartotojas gali paspausti ‘Esc‘ ar ‘Cancel‘ mygtuką ir, ištrynęs kito vartotojo slaptažodžių sąrašų bylas, prisijungti jo vardu. ‘Windows NT’ sistema to padaryti neleis.
Antras būdas - naudotis papildomomis apsaugos priemonėmis. Tokių programų pavyzdžiai gali būti beveik 50 JAV dolerių (200 litų) kainuojantis ‘Folder Guard‘ (http://www.chaosoft.com/), nemokama ‘PC Restrictor‘ (http://www.ethridgesoftware.webprovider.com/) ir kitos panašios programos.
Vienos jų gali apsaugoti diskus ir katalogus, kitos – pasirūpinti ir vartotojų registracija. Kai kurios jų tiesiog apriboja sistemos vartotojų teises, kaip, pavyzdžiui, daro ‘PC Restrictor’. Ja galima uždrausti atlikti bet kokius veiksmus. Ši programa naudojasi ‘Windows’ sistemos galimybėmis apriboti vartotojų teises. Taigi pašalinis žmogus, prisijungęs prie sistemos standartinio vartotojo vardu (paspaudęs ‘Esc‘ ar ‘Cancel‘ mygtuką), negalės nieko daryti – paleisti programų, keisti sistemos nuostatų. Kadangi operacijų sistema nėra tam pritaikyta, tokia apsauga yra gana nesunkiai apeinama.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2399 access attempts in the last 7 days.