May 172001
 

marius123 klausė: Kai tik įjungiu kompiuterį, noriu ieiti į setup’ą (konfigūraciją), bet niekaip negaliu – iškart kraunasi Windowsai. Hardo jumperius kaitaliojau vietomis nevienąkart. Esu jau bandęs spausti ir Delete ir F1;F2;F3…….ir t.t. Esu girdėjęs, kad galima paleisti Setup’ą su floppy diskeliu. Gal galite ką patarti ?

Guru atsako:
Daugelyje kompiuterių į setup’ą galima patekti naudojant Del(ete) mygtuką. Jį reikia paspausti tuo metu, kai praeina vaizdo plokštės atpažinimo (detektinimo) mechanizmas ir dar neprasidėjus krautis sistemai. Patarimas pradedančiajam vartotojui: įjungus kompiuterį, kas sekundę bandykite spaudyti Del klavišą. Taip tikrai nepraleisite reikiamo momento.
Yra dar viena galima priežastis, kodėl ši operacija neveikia – Jūs naudojate USB klaviatūrą. Tuomet patartume pabandyti prijungti paprastą ir pakartoti operaciją.
Jei tai nepagelbės… reiškia, Jūsų kompiuteris arba labai senas, arba jis garsios firmos, arba jis Notebook’as (nešiojamas kompiuteris).
Notebookų nenagrinėsime – jei galite kaitalioti HDD jumperius, kompiuteris tikrai nenešiojamas.
Seni kompiuteriai (iki 386, ir net kai kurie pirmieji 386) dažnai turėdavo setup’ą disketėje. Tai reiškia, kad norint prieiti prie sistemos konfigūracijos reikėdavo sisteminio diskelio. Jei tai tiesa, tai Jūsų atveju nelabai ką galime patarti, nebent bandyti rasti reikiamą diskelį (tai padaryti gana sunku, bet galima bandyti ieškoti kompiuterio arba BIOS gamintojo svetainėje).
Jei kompiuteris garsios firmos, tai visada galima nusiųsti jiems elektroninį laišką, nurodant kompiuterio modelį ir pasiteirauti, kaip nusigauti iki setup’o (dažniausiai šią informaciją galima rasti gamintojo svetainėje).
Be Jūsų aukščiau išvardintų kombinacijų, gali būti naudojamos ir 2 klavišų kombinacijos: pvz. Alt+F1. Tai būtų galima išbandyti bandymų ir klaidų metodu (beje, spaudyti vis tiek reikia maždaug kartą per sekundę, jei nesate tikras, kada iš tikro reikia spausti).
Dar vienas triukas, veikiantis, deja, ne visuose sistemose: išjungę kompiuterį, ištraukite klaviatūrą. Dauguma senesnio modelio kompiuterių (pvz., 486, Pentium ir pan.) ir kai kurie nauji pagal nutylėjimą, jei neranda klaviatūros – prašo paspausti kažką, kad patektumėte į Setup’ą arba spausti dar kažką, kad galėtų tęsti darbą toliau (gana absurdiškas pasiūlymas, jei neturite klaviatūros). Tuomet grūdate klaviatūrą į vietą ir spaudžiate, ką prašo.

P.S. Hardo jumperiai su tuo nieko bendro neturi.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.