May 022001
 

Panevezio miestprojektas klausė: Aš dirbu įstaigoje. Pas mus programos legalizuotos. Bet nėra archyvavimo programėlės. Ar bus legalu, jei atsisiųsiu iš interneto kokį Winrar’ą?

Security Guru atsako:
Greičiausiai taip ! Dėl visiško legalumo paskaitykite prie programų pridedamus aprašymus. Tai, kas susiję su programos legalumu, paprastai yra failuose ‘license.txt‘, arba ‘readme.txt‘. Apie programai suteiktą licenziją kartais galima pasiskaityti ir pačios programos pagalboje (Help) arba ‘About‘ dalyje.
Tiesa, dažniausiai programa yra legali tol, kol:

  • nepasibaigęs jos bandomasis periodas (pvz. paleidžiant Winzip, rodomas langas, kuriame rašoma, kiek liko iki bandomojo periodo pabaigos, Winrar programai suteikiamas 30 dienų nemokamas laikotarpis naudoti).
  • kol nėra pakeisti ją sudarantys failai. Pvz. Jūs patys galite parašyti, kad šia programa nemokamai galima naudotis metus.
  • kol programa nėra ‘nukrakinta’. Paprastai daroma taip: parsisiunčiama iš interneto programa, po to ta programa yra nulaužiama, kad nebūtų išduodamas pranešimas apie pasibaigusį bandomąjį periodą. Jei programa yra platinama nelegaliame CD, tuomet ‘crack’as’ yra pridėtas šalia programos. Deja, visa tai yra nelegalu.
Aišku, galima bandyti po bandomojo periodo perinstaliuoti programas, atsukinėti laikrodį paleidžiant jas, laikyti programas CD ir esant reikalui paleisti ir t.t. Visa tai turbūt padėtų išvengti kaltinimų naudojantis nelegalia programine įranga, tačiau faktiškai tai yra nelegalu, o gal ir neverta tai daryti, nes turbūt yra ‘laisvų’ (freeware licenzija) archyvatorių. Paieškokite jų internete. Pvz. Atrodo, net ir arj-tu leidžiama laisvai naudotis, kol naudojama nekomerciniais tikslais.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3793 access attempts in the last 7 days.