Apr 272001
 

parasit klausė: Mano kompas Duron 650.Visai neseniai pradėjo nei iš šio, nei iš to persikrovinėti (ypač žaidžiant kokį nors žaidimą). Gal galite pasakyti, kas tam kompui yra ir patart, ką daryt ?

Guru atsako:
Tai gali atsitikti dėl daugelio priežasčių, bet manyčiau, kad šiuo atveju tai – šiluma. Yra gerai žinoma, kad naujos (Athlon) kartos procesoriai labai kaista. Be to, modernios grafinės plokštės (VooDoo, GeForce) taip pat stipriai kaista. Jūsų problemą spręsti patarčiau šiais etapais:

  1. Patikrinate, ar ant procesoriaus yra gerai uždėtas aušintuvas ir ar jis tinkamas (Lietuvoje kompiuterių surinkėjai, siekdami sumažinti kainą, dažnai komplektuoja duron/t-bird procesorius su seno modelio Intel tipo aušintuvais, kurie yra truputį pigesni, bet visai netinka Athlon tipo procesoriams). Jei taip yra Jūsų atveju – primygtinai rekomenduočiau pasikeisti į tinkamesnį. Be to, dedant aušintuvą nereikia pamiršti ir terminės pastos, kuri pagerina terminį kontaktą. Jei Jūs nesate tikras, ar esamas aušintuvas tinkamas, patikrinkite procesoriaus temperatūrą (tai galima padaryti naudojantis VIA hardware monitor, kuris yra CD, priklausančiame prie motininės plokštės arba parsisiuntus iš interneto Hardware Monitor programą. Tiesa, galbūt ne visos plokštės turi galimybę matuoti procesoriaus temperatūrą). Kai kompiuteris neapkrautas, temperatūra neturėtų viršyti 40-45 laipsnių, o pilno apkrovimo metu – 55. Jei temperatūra viršija šias ribas – reikia skubiai keisti procesoriaus aušintuvą (AMD procesoriai, priešingai nei Intel, neturi įmontuotos terminės apsaugos).
  2. Nepriklausomai nuo pirmo punkto, jei Jūs turite modernų grafinį spartintuvą (Voodoo3, GeForce ar panašiai), patikrinkite, ar jie turi radiatorių ir ventiliatorių (aušintuvą). Jei ne, tai pasirūpinkite jais (tam gali puikiai tikti seno Pentium tipo kompiuterio procesoriaus aušintuvas. Jį galima priklijuoti permo klijais. Kai kurie žmonės paprasčiausiai patepa grafinio procesoriaus viršų termopasta ir pririša aušintuvą, jei nėra net radiatoriaus. Jei yra radiatorius, tuomet tereikia pritvirtinti ventiliatorių.
Perkaitusi grafinė plokštė dažnai gali pradėti krėsti šunybes, tarp kurių paminėtinas ir kompiuterio ‘pasikabinimas’ arba lūžinėjimas.
Tiesa, jei pirmi du variantai nepadės, ir Jūsų motininė plokštė palaiko įtampos kėlimą, tai siūlyčiau ją kilstelti per vieną ar du žingsniukus.
P.S. mes tikimės, kad Jūsų procesorius nėra ‘užturbintas‘. Priešingu atveju gali tekti kiek sumažinti jo greitį ar net grįžti prie specifikacinio (aš asmeniškai neturiu nieko prieš turbinimą, mano sistema ‘užturbinta’ 65%, bet ne visi procesoriai vienodai tai pakelia). Bet kokiu atveju, dėl turbinimo dažnai nukenčia sistemos stabilumas, ir tik po pakankamai ilgo testavimo galima pasakyti, ar kompiuteris gali dirbti tokiu dažniu :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2479 access attempts in the last 7 days.