Apr 252001
 

Paulius klausė: 1 variantas. Mano kompiuteris pilnai sukomplektuotas – prijungta klaviatūra, pelė, monitorius ir printeris per LPT jungtį. Printerio maitinimo bloko šakutė įkišta į 220 V tinklą. Tokioje komplektacijoje paspaudus kompiuterio ‘Power’ mygtuką, kompiuteris nestartuoja, po kelių sekundžių užgęsta ir monitoriaus žalia lemputė (tai yra, jis iš kompiuterio negauna signalo).
2 variantas: komplektacija panaši, tik printerio šakutė ištraukta iš 220V tinklo, o jis pats per LPT jungtį lieka prijungtas. Kompiuteris puikiausiai startuoja, pasikrauna ir jam pasikrovus, kai įjungi printerio maitinimą, tas nelabasis printeris puikiausiai veikia.
Dėmesio, klausimas: KODĖL???
Žinoma, man nesunku iš rozetės ištraukti printerio šakutę, bet kokią itaką kompiuterio startavimui gali turėti LPT jungtis ? Klausiau įvairių informatikų – niekas konkrečiai negali pasakyti – gal printeris siunčia nereikalingą signalą, gal kompiuteris per jautriai reaguoja ir t.t… Aš pats elektroniką studijuoju ir logiškai to paaiškinti negaliu.. Taigi – kodėl ?


Guru atsako:
Taip atsitinka tik su ATX tipo kompiuteriais. Norint išspręst šią problemą, reikia BIOS’e pakeisti atitinkamus nustatymus. Biose prie printerio konfigūracijos yra LPT porto tipo pasirinkimai (Paralel port mode): Epp, Ecp, Bi-directional, Output Only. Dar, atrodo, yra Auto.
Šie parametrai gali skirtis kituose BIOS (pas mane konkrečiai intelinis Bios’as) . Kai kurie BIOS’ai dar gali turėti skaičiukus. Galima pasiūlyti bandymo-klaidų metodą. Tuos skaičiukus ir reikia kaitalioti, kol rasite teisingą variantą. Kiekvienąkart keičiant parametrą, būtina perkrauti kompiuterį. Po kelių bandymų turėtų pavykti.
Aš pats turėjau panašią problemą, tik aš ne nuo elektros tinklo atjunginėdavau, o patį LPT išjungdavau, o vėliau prijungdavau. BIOS’o bendravimas per LPT su printeriu nesuderinamas, t.y. jis mano, jog printeris ‘sako’, kad kompiuteris turi būt išjungtas, tai jis labai trumpam įsijungia ir išsijungia (monitorius pajunta šį išjungimą). Jei printerį atjungi – tuomet jis iš LPT nieko negauna ir kraunasi normaliai.
T.y. bendravimas per LPT yra neteisingas, o printeris vėliau veikia tik todėl, kad Windows’ai patys be BIOS’o pagalbos kreipiasi į LPT portą ir sau pasirenka Mode tokį, kokio jiems reikia. O DOS’as su printeriu ‘kalbasi’ per BIOS’ą. Ir jei BIOS’as klaidingai sureguliuotas ‘bendravimui’ su printeriu, tai DOS’e printeris neveiks.

Geros dienos :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5116 access attempts in the last 7 days.