Mar 302001
 

Giedrius klausė: Po kelių savaičių turėsiu išėjimą į internetą per vienos aukštosios mokyklos serverį. Prie jo jungsiuosi per networką. Iš karto noriu apsidrausti, kad niekas jokiu būdu neladžiotų po mano PC ir nematytų mano siunčiamų e-mailų. Kokia programa gali tai apsaugoti ir kur internete ją galima gauti ?

Guru atsako:
Iškart noriu Jus įspėti, kad pilnai apsisaugoti negalima (didžiosios kompanijos bei bankai leidžia milijonus $ apsaugoms, ir vis tiek laikas nuo laiko pasirodo pranešimai apie įsilaužimus į jų serverius. O Jūs, kaip supratau, esate eilinis namų vartotojas). Nors 100% apsaugos nėra, bet įmanoma padaryti savo buvimą internete saugesnį.
Pradėsime nuo pagrindų:

  1. Failų apsauga.
    • Visų pirma, jei naudojate Windows – įsitikinkite, ar nėra Jūsų kompiuteryje ‘pašarinta’ jokių resursų. Jei yra – nuimkite ‘share’. Nors dauguma komercinių IPT saugo savo klientus nuo tokių MS Windows ‘privalumų’, bet apsaugos niekada nebus per daug.
    • Antras žingsnis: įsidėkite FW (Fire Wall). Ji kažkiek apsaugos Jūsų kompiuterį nuo nesankcionuotų prisijungimų. Jei esate nepatyręs interneto vartotojas – rekomenduočiau BlackICE. Jis turi skirtingus apsaugos lygius ir yra labai paprastas naudoti. Jei esate susipažinęs su tinklais – tada geriausias variantas, mano nuomone, Conseal FW (signal 9). Ten turėsite pats konfigūruoti visas apsaugas. Tai negarantuos 100% Jūsų kompiuterio apsaugos, bet nuo pradedančiųjų hakerių turėtų apsaugoti.

  2. Elektroninio pašto apsauga.
    Su el. pašto apsauga yra kiek kebliau. Kadangi e-mailas tinklais keliauja kaip ‘atviras’ tekstas, jį bet kuriame I-neto mazge galima perskaityti (tam naudojamos spec. šnipinėjimo programos, vadinamos sniffer’ais). Bet jei Jūs nesiuntinėjate slaptos žvalgybinės informacijos, ar nesate mafijos narys… Jums dažniausiai nereikia sukti galvos dėl tokių smulkmenų. Norint perskaityti svetimą e-mailą, reikia nemažai pastangų (išskyrus, aišku, Jūsų e-mail serverio administratorių, kuris tai gali padaryti labai paprastai), o kadangi el. laiškų srautas tinkluose yra labai labai didelis, tai tikimybė, kad kas nors susidomės Jūsų e-mailu, gana maža.
    Ir visgi, jei norite užsitikrinti, kad niekas neskaitys Jūsų laiškų – teks juos koduoti (gavėjas turės atsikoduoti). Tai gana paprasta procedūra naudojantis atitinkama programine įranga. Siūlyčiau ką nors paremtą private-public key algoritmu, arba PGP (dėl daugiau informacijos kreipkitės į security.guru.lt).
Geros dienos.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3079 access attempts in the last 7 days.