Mar 122001
 

Gedis klausė: Jeigu įsidėčiau į kompą vaizdo plokštę TNT2 32Mb AGP Magic arba TNT2 Vanta 16Mb AGP, ar tada veiktų visi ar bent jau dauguma žaidimų, reikalaujančių 3Dfx grafikos spartintuvo ? O gal žinote kitų nebrangių ir puikiai tinkančių žaidimams vaizdo plokščių?

Guru atsako:
Labai sunku patarti žmogui, kokią vaizdo plokštę (arba greitintuvą) pirkti, kad tenkintų jo poreikius. Plokštės vertinamos ne tik pagal greitį, bet ir pagal atliekamas funkcijas, pateikiamą vaizdo kokybę, kainą. Renkantis plokštę, dar svarbu ir tai, koks Jūsų kompiuteris. Kartais verta rinktis prastesnių charakteristikų plokštę, nes prastesnis kompiuteris neišnaudoja naujų plokščių teikiamų privalumų.

Pradėsime nuo Jūsų tiesioginio klausimo. Taip, grafinių greitintuvų su TNT2 mikroprocesoriumi ir 32MB atminties tikrai užteks žaisti daugeliui žaidimų. Su šiek tiek prastesne Vanta taip pat galėsite žaisti daugelį šiuolaikinių žaidimų be problemų… kurį laiką… tačiau turėkite omenyje, kad pasaulis niekada nesustoja, ir kad jau kuriami žaidimai, skirti Geforce3 mikroprocesoriui.
Antra klausimo dalis – ką patartume. Patartume pirkti Geforce2 MX greitintuvą. Jau ilgą laikotarpį tai bene geriausias sprendimas pagal kokybės ir kainos santykį.

Dabar apie tai, į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis greitintuvą:

  • VAIZDO KOKYBĖ. Ši savybė nėra labai aktuali geimeriams – daugiau dizaineriams. Ne paslaptis, kad greičio dėlei yra aukojama vaizdo kokybė. Todėl dizaineriai visgi turėtų rinktis plokštes, orientuotas į kokybę. Šia savybe daugiau pasižymi Matrox ir ATI grafinės plokštės. Visgi reikia pastebėti, jog ATI dažnai palikdavo savo įrenginių tvarkyklėse klaidų, dėl to kartais buvo gaunama nepageidaujamų efektų. Tuo tarpu Matrox plokštės nepasižymi greičiu.
  • GREITIS. Plokščių greičių arenoje ilgą laiką varžėsi 3DFX ir NVidia kompanijos. Panašu, kad šią kovą laimėjo NVidia. Taip atsitiko todėl, 3DFX turbūt nespėjo su NVidia tempu, be to, kokybės ir kainos santykis daugeliu atvejų buvo NVidia pusėje. Todėl pagal greičio kriterijų NVidia tapo vienvaldžiu lyderiu. Dėl to NVidia nepradėjo kelti savo plokščių kainų, ir daugeliui geimerių šios plokštės yra geriausias pasirinkimas.
  • FUNKCIJOS. Šioje srityje taip pat pirmauja NVidia. Dideliu iššūkiu konkurentams tapo naujausias produktas GeForce3. Be to, NVidia bene pirmoji naujas technologijas pritaiko praktikoje. Didžiausias konkurentas jai šioje srityje turbūt ATI, kuri tikisi aplenkti Geforce3.
  • KAINA. Einamų greitintuvų kainos skiriasi nedaug (ir yra apie 540-600 Lt). Todėl rinkdamiesi žiūrėkite ne į kainą, o į tai, ko Jums reikia – greičio ar kokybės (pvz., lėtesnės, bet kokybiškesnio vaizdo Matrox kortos kainos yra labai panašios į ganėtinai greitas NVidia Geforce, Geforce2MX kainas).
  • KOMPIUTERIS. Pavyks ar nepavyks iš plokštės išgauti visą jos pajegumą, daugiausia priklauso nuo Jūsų procesoriaus (ir visos sistemos). Lėtesni procesoriai nespės paskui greitą grafinę plokštę, ir ji bus priversta laukti, kol procesorius “apsidirbs” ;)
Taigi, jei Jūsų kompiuteris iki 350 MHz, tuomet Jums užteks Voodoo2, TNT, TNT ULTRA, TNT2 kortų. Jeigu greitis 500-900 MHz, tuomet pilnai užteks plokščių su TNT2 ULTRA, Geforce, Geforce2 MX, ATI Radeon, Voodoo 5000 (mūsų subjektyvia nuomone, nepatariame pirkti Voodoo, nes 3DFX praktiškai mirusi;) mikroprocesoriais. Jeigu greitis nuo 1 GHz, tuomet jau galite dėti plokštes su naujausiais grafiniais procesoriais kaip Geforce2 GTS, Geforce2 ULTRA.
P.S. Jei norite nusipirkti pačią greičiausią ir geriausią… (kaip Geforce GTS, ULTRA) – visgi neskubėkite to daryti. Palūkėkite, šiuo metu tai neapsimoka, nes į rinką išėjusi Geforce3 gerokai numuš daugelio greitintuvų kainas.
Na, ir dar vienas aspektas – tai pačių plokščių gamintojai. Čia apžvelgėme grafinių procesorių gamintojus, tačiau pačias plokštes su vieno ar kito gamintojo mikroprocesoriumi gamina ir kitos firmos. Vertos dėmesio yra šios: ASUS, CREATIVE, ELZA, LEADTEK.

Sėkmės :)

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.