Jan 312005
 

Gina klausė: Nėra sotumo jausmo: visada esu alkana. Šeimos gydytojas nieko negalėjo pasiūlyti be obuolių sidro tablečių, sakydamas, kad paprastai nusiskundimai buna dėl to, kad nėra apetito. Šiems žmonėms yra priemonių padėti? Bet kuriuo atveju tai susiję su psichika? Neužimtumu? Tik papusryčiavus jau galvoju, ką dar suvalgius. 4 kg priaugau, pasak šeimos gydytojo, dar nėr baisu. Kiek būtų baisu? Bandau gerti prieš valgį vandenį, suvalgau vakare skiltelę česnako – neveikia. Įdomus jūsų siūlymas.

Medicinos Guru atsako:

Jei sąžiningai – klausimas sudėtingas.
Pirma – rekomenduoju kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį, nes taip iki amerikietiško svorio nusirist galima. Valgyti geriau būtų daug skaidulų ir mažai energijos turintį maistą (vaisiai, daržovės, grūdų košės) – tai didina žarnyno tūrį, stimuliuoja sotumo jausmą.
Antra – rimtai susimąstyti apie psichologinę reikalo pusę. Mitybos sutrikimai nedažnai yra fizinės prigimties, derėtų išsiaiškinti su psichologu ar psichiatru mechanizmą (geriau tegu BPG išduoda siuntimą psichiatro konsultacijai, o ne sidrą pilsto).
Trečia – alkį stimuliuoja nervinė įtampa ir veiklos stoka (gal jau kiek už akių užbėgu psichologui). Sveika užsiimti tiek protine, tiek fizine veikla, pakankamas fizinis krūvis panaikintų tą energijos perteklių, susidarantį dėl suvalgyto maisto kiekio.
Sutrikęs sotumo jausmas gali būti ir endokrininių liaukų veiklos sutrikimo (pvz. cukrinio diabeto) ar kai kurių nervų sistemos ligų pasekmė. Jeigu nėra kitų simptomų bei tyrimai normalūs, reikėtų kreiptis į psichiatrą.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 418 access attempts in the last 7 days.