Dec 072009
 

Fredis klausė: Nešiojamam kompiuteriui Asus z53s perinstaliavau Windows programą (iš originalaus disko). Dabar kompiuteris nebenuskaito informacijos iš kompaktinių diskų (skaito tik originalių kompaktinių diskų medžiagą), neatidaro tuščio kompaktinio disko. Ką daryti?

Guru atsako:

Greičiausiai kompiuteris ir iki Windows perinstaliavimo sunkiau skaitė CD/ DVD medžiagą (spėju, kad iš DVD nenuskaito medžiagos, o iš CD – nuskaito). Jei nešiojamam kompiuteriui ne vieneri metai – tai dažnai lazeriukas pasilpsta (arba sugenda jo optika, pvz., pasidaro nebe tokia skaidri) ir nebeskaito „silpniau“ įrašytų CD/DVD. Bet būtent DVD pradeda anksčiau nebenuskaityti, nors CD skaito (CD nuskaityti lengviau nei DVD, nes išdeginimai keliskart didesni), o veliau ir šių pradeda nenuskaityti. „Originalius“ – t. y. štampuotus CD / DVD (tie, kurių įrašomoji pusė būna balta) taip pat nuskaito visada lengviau nei įrašytus (tų, kurių įrašomoji pusė žalsva/ violetinė/ pilka/ melsva, senesnių CD – geltona).
Dažniausia nešiojamų kompiuterių šioje vietoje – apdulka lęšiukai ant lazerio. Teoriškai reikėtų pirkti specialų CD valiklį, praktiškai galima ir pačiam pavalyti, nes nešiojamiems kompiuteriams lazeris dažniausiai išlenda kartu su stalčiumi.
Jei tai nešiojamo kompiuterio lazerio problema, tada dažniausiai keičiamas visas įrenginys (per daug vargo pakeisti vien lazerį, kad jis tiksliai veiktų ir t.t.), viso įrenginio kaina nešiojamiems kompiuteriams apie 100–150 Lt, bet, žinoma, prieš perkant būtų gerai, kad kompiuterį pažiūrėtų specialistas, ar tikrai reikia keisti. Beje CD-ROM pakeitimas nešiojamam kompiuteriui dažniausiai greitesnis ir paprastesnis nei stacionariam kompiuteriui.
Dar gali būti tvarkyklių („draiverių“) problema, bet greičiausiai ją atmesčiau: visų pirma, Windows praktiškai visus CD/DVD palaiko be jokių tvarkyklių (tiesa, kartais tam, kad veiktų normaliai, reikia motininės plokštės tvarkyklių), bet jei tai nešiojamas kompiuteris ir komplekte buvo Windows CD/DVD – tuomet suinstaliavus iš jų praktiškai visada kartu suinstaliuojamos ir tvarkyklės.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3786 access attempts in the last 7 days.