Dec 022009
 

Renatas klausė: Žadu įsirengti saulės kolektorius. Jais šildysiu name kavinę bei vandenį. Ar yra koks nors dalinis finansavimas ar parama tam? Ir ar galima už tuos įrengimus susigrąžinti kokią nors dalį pinigų?

Guru atsako:

Kolektoriai kol kas patrauklūs tik karšto vandens ruošimui (ir tai nelabai atsiperka). Patalpų saulės kolektoriais neprišildytumėte – bent jau žiemą (nebent tos patalpos ne Lietuvoje, o kokiame Egipte ar Turkijoje). Vasarą galima net ir visą baiseiną prišildyti. Žiemą vandeniui šildyti tikriausiai reikės papildomo elektrinio šildymo, bet vasarą/rudenį/pavasarį galima normaliai dengti karšto vandens poreikį (nebent bus per maža talpa arba ilgai apsiniaukę).
Dėl finansavimo – tiesioginės paramos nėra nei saulės kolektoriams, nei šilumos siurbliams (geoterminiam šildymui). Nebent gauti paramą pagal kokią nors ES programą – pradedant kaimo turizmu ir baigiant pagalba smulkioms įmonėms, kaip į bet kokią kitą investiciją – tačiau resursų atsinaujinimo aspektas nėra joks pliusas skirstant paramą.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 1793 access attempts in the last 7 days.