Nov 302009
 

Vida klausė: Pasidariau bendrą vėžio žymenų tyrimą (TPS – navikų polipeptido specifinį antigeną), rezultatai 83.3, o normos ribos <82. Labai norėčiau patarimo, ką tokiu atveju daryti: ar kur eiti pas gydytojus pradėti tikrintis, ar čia ieko baisaus? p.s. TPS – navikų polipeptido specifinio antigeno tyrimas, kaip skaičiau internete, daromas, tik kai yra kai kas nustatyta.

Medicinos Guru atsako:

TPS naudojamas krūties vėžio gydymo efektyvumui nustatyti; diagnostinė vertė menka. TPS rezultatai visada derinami su kitų tyrimų rezultatais (echoskopijų, rentgeninių tyrimų, kitų biocheminių ir pan.). Vėžio žymenys visų pirma vertingi sekant ligonių būklę ilgą laiką, pvz., po radikalaus gydymo (operacijos ar kt.), jeigu atitinkamo vėžio žymens koncentracija ryškiai nukrenta ir nebekyla – tai stiprus argumentas, kad gydymas sėkmingas (pašalintas visas navikas); ir priešingai – jeigu po kurio laiko vėl didėja žymens koncentracija – vadinasi, kažkur yra metastazės ar nepavyko naviko pašalinti pilnai. Dar reiktų žinoti, kad kai kurių žymenų koncentracija gali padidėti ne tik dėl piktybinės ligos, o ir dėl paprastesnių priežasčių – atitinkamo organo uždegimo, traumos ar išvis uždegimo ar infekcinio proceso netgi ne tame pačiam organe, o kažkurioje kitoje organizmo vietoje. Todėl yra patariama vėžio žymenų tyrimų neatlikti esant karščiavimui ar kitiems aiškiems susirgimams, kurie gali iškreipti tikrą vaizdą. Reiktų pirmiausiai išsigydyti tokias ligas (be abejo, pasitarus su gydytoju) ir tik paskui tirtis vėžio žymenis.
Kita vertus, kas yra kokio nors rodiklio „norma“? Tai paprastai ištyrus didelį kiekį „sveikų“ žmonių, atlikus jiems visiems kokį nors tyrimą, išvedami rezultatų vidurkiai. O atskiram žmogui gali būti individualios normos, kurios nuo įprastų normatyvų gali skirtis. Taigi ir Jūsų atveju tokio nežymaus padidėjimo nevertinčiau niekaip. Tiesiog turint vienkartinį tyrimą, nederėtų iškart sau nusistatyti kokios nors diagnozės. Pas gydytojus (šuo atveju – onkologus) reikia eiti, jeigu turite nusiskundimų arba esate apčiuopusi mazgą krūtyje. Arba jei šiaip labai nerimaujate.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 4487 access attempts in the last 7 days.