Oct 172008
 

Mantas klausė: Ar naudojasi elektros energija, jei yra įkištas mobilaus telefono įkroviklis į rozetę, bet nėra besikraunančio telefono? Vienas įnoringas žmogus bando įrodyti, kad energija vis tiek naudojama, nors ir telefonas nesikrauna, tai negi tada elektrą naudoja išjungatas televizorius, kurio laidas įkištas į rozetę, bet kai nedega nei viena lemputė? Gal galite atsakyti fizikos terinais, kur ir kaip ta energija naudojama?

Guru atsako:

Taip, galiu pasakyti, kad „įnoringas žmogus“ yra teisus: elektros energija tikrai naudojama, aišku, jos tada eikvojama labai mažai.
Energija reikalinga kroviklio vidinėms grandinėms maitinti. Dėl televizoriaus – jei televizorius išjungtas mygtuku ant televizoriaus, tuomet jis energijos nebevartoja, nes tas mygtukas atjungia visas aparato grandines nuo elektros tinklo (tas pats, kaip ir ištraukus kištuką iš lizdo), tačiau jei televizorius išjungiamas nuotolinio valdymo pulteliu, tuomet jis naudoja energiją, kuri reikalinga nuotolinio valdymo imtuvo blokui maitinti. Žinoma, taip suvartojama santykinai nedaug energijos. Tačiau žiūrint globaliu mastu, daug televizorių ar telefonų kroviklių, įjungtų „budėjimo“ režimu, taip pat išeikvoja nemažą sumelę.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 69 access attempts in the last 7 days.