Jul 292008
 

Paul klausė: Ar yra nors vienas vaistas ar koks steroidas ar augimo hormonas, atauginantis sąnarius? Vienas stuburo slankstelis yra susidėvėjęs.Gal būna kokių vaistų injekcijos, nors kiek jį atstatančios?

Medicinos Guru atsako:

Injekcijų, steroidų bei hormonų, „atauginančių sąnarius“ kol kas nėra. Visokie papildai ir pan. daugiau veikia kaip placebas.
Vienintelis teikiantis vilčių metodas yra kremzlės ląstelių persodinimas, t.y. iš paciento paimtas kremzlės gabaliukas auginamas laboratorijoje (ląstelės dauginasi, gamina tarplastelinę medžiagą) ir suformuojama struktūra, primenanti sąnario kremzlę, kurią galima perkelti į susidėvėjusį sąnarį.
Tačiau šis metodas, kiek man žinoma, yra pritaikytas tik keletui pacientų, ir dar nežinoma, kokie bus atokūs rezultatai, tai yra, kaip tas sąnarys atrodys ir funkcionuos po daugelio metų. Be to, tai daugiau taikoma galūnių sąnariams, ne stuburo.
Visi kiti dabar taikomi metodai yra ne gydantys ar atstatantys sąnarį, o tik padeda mažinti skausmą, uždegimą ir bent kiek pristabdyti sąnario degradaciją. Atstatyti vaistais nei sąnarių, nei slankstelių neįmanoma – tačiau galima protezuoti, įstatant dirbtinį.
P.S. Ar tikrai yra susidėvėjęs slankstelis? Pats slankstelis yra kaulinė struktūra, ir „susidėvi“ dažniausiai tik dėl antrinių priezžsčių, pvz. osteoporozės, traumos, metastazių ir pan. Dažniausiai susidėvi ne pats slankstelis, o tarpslankstelinis diskas, tai minkštesnė struktūra, esanti tarp dviejų slankstelių. Kiek teko girdėti, stuburo degeneracinėms ligoms esant vėlyvoje stadijoje, taikomas metodas, kai į atitinkamą vietą suleidžiama specialios polimerinės medžiagos, kuri užpildo tam tikrą erdvę ir tuo būdu „kompensuoja“ suirusios nuosavos struktūros funkciją. Bet tai irgi atlikta tik pavieniams pacientams.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.