May 122008
 

audrep klausė: Krūtimi maitinu vaiką. Turiu problemų dėl sąnarių. Norėčiau naudoti maisto papildą – gliukozaminą/chondroitiną. Ar nepakenks vaikui?

Medicinos Guru atsako:

  1. „Problemos dėl sąnarių“ – nebūtinai artrozė (kurią diagnozuoti turėtų ortopedas traumatologas];
  2. artrozei gydyti VAISTAI Lietuvoje yra tik keli (Piascledine 300, Arthryl, GOOL ir pan.). Bet kuriuo atveju, gliukozamino įtaka nėščiosioms ir kūdikiams nėra ištirta, tad nėščiosioms vartoti draudžiama, maitinančioms – nerekomenduojama; tai galioja ir Piascledine’ui, nors jis ir yra kitos cheminės grupės atstovas;
  3. net ir gydant artrozę, reikia gerai pagalvoti, ką vartoti: maisto papildai (turiu omenyje neregistruotus kaip vaistus preparatus, netikrinamus VVKT) yra it dešra: nežinai, ką valgai. Sakoma, kad kažkada padaryta studija JAV, nagrinėti papildai. Tik 20% tirtų pavyzdžių išvis rasta nurodytų medžiagų pėdsakų.
Pabaigai: jei problemos nedidelės, fiziniai pratimai ir fizioterapija kur kas efektyvesni už maisto papildus. Jeigu jau liga (artrozė, reumatoidinis artritas ar kt.) yra pažengusi tolokai, joks papildas nieko nepadės – jis suardytų struktūrų neatstatys. Kas yra tikai įrodyta ir taikoma – tai medikamentinis gydymas (skiriamas specialisto), reabilitacijos procedūros ir kiti metodai bei priemonės, kurie pakankamai sėkmingai taikomi Lietuvoje.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.