Jan 102008
 

Kristina klausė: Kokia yra kelių eismo įvykio ir avarijos (esant sužeistų žmonių) procedūra, kurią turi/ privalo atlikti policijos pareigūnas, kur vienas iš avarijos dalyvių neblaivus (šiuo atveju kaltininkas), o auka po sužeidimų negalėjo pasirašyti ant protokolo/ schemos apie avarijos detales, nors sutikimą paimti jos kraują dėl blaivumo nustatymo paimti sugebėjo. Antras klausimas: ar auka turi teisę būti supažindinta su avarijos protokolu, ir kokie galėtų būti jos veiksmai save apginti (deja, ji ligoninėje su lūžiais ir sumušimais)?

Teisės Guru atsako:

Bet kokiu atveju pradedadamas ikiteisminis tyrimas, kai yra kūno sužalojimas, didesnis nei nežymus (administracinėje teisėje) (tai yra lengvas, vidutinis ar sunkus baudžiamojoje teisėje. Koks kūno sužalojimas, nustatys gydymo įstaiga, kurioje yra nukentėjusysis).
Kadangi aplinkybės, dėl kurių nukentėjusysis negalėjo pasirašyti protokolo, yra neaiškios, pakomentuoti policijos veiksmus yra sunku.
Pasibaigus ikiteisminiam tyrimui, byla gali būti perduota teismui.
Visada lieka galimybė sudaryti taikos sutartį (kuria kaltininkas įsipareigotų sumokėti tam tikrą pinigų sumą už gydymo išlaidas, nematerialinę žalą ir pan.), kuri ikiteisminio tyrimo metu nutrauktų ikiteisminį tyrimą, kas reiškia, kad byla nepasiektų teismo. Jei žalos atlyginimas įvyktų teismo metu, tai kaltininkui būtų lengvinanti aplinkybė.
Kadangi tai yra jau baudžiamoji (o ne tik administracinė) byla, pakomentuoti plačiau yra sudėtinga nežinant daugybės aplinkybių, kurias aptarti vertėtų su advokatu.
Ir, žinoma, nukentėjusysis bus supažindintas ne tik su protokolu, bet ir visa ikiteisminio tyrimo medžiaga ikiteisminio tyrimu metu.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.