Dec 182007
 

D.P. klausė: Man 27 metai. Ūgis 177cm, svoris 58 kg. Daugiau kaip prieš mėnesį pradėjau jausti sąnarių skausmus – plaštakų, kelių ir klubų. Plaštakų ir kelių skausmas didžiausias iš ryto, tik atsikėlus. Sunku apsirengti, susisegti sagą, užtrauktuką, nepakeliu arbatinuko, pilno vandens, kelius skauda lipant laiptais, atsitūpiant ir vėl atsistojant. Klubo sąnarių skausmas nėra labai stiprus, bet, pavyzdžiui, sėdėti turkiškai jau nebegaliu, jaučiu tempimą. Sportuoju apie 6 metus su 2 nėštumų pertraukomis, neintensyviai – 3 k./sav. Paskutiniu metu sunku sportuoti,atliekant kai kuriuos pratimus skauda, ko anksčiau niekad nejaučiau. Dariausi plaštakų ir kelių rentgenogramas – keliuose jokių pakitimų nepastebėjo, o plaštakose – pirminiai artrito požymiai. Kraujo tyr. reumatinio faktoriaus nerodė, uždegimo – taip pat. Tad gydytoja patarė gerti tik gliukozaminą. Išgėriau visą pakuotę, bet nejaučiu jokio pagerėjimo, tik blogėja, rytais jau ir riešus skauda. Ką daryti? Kokia tai liga? Gal vertėtų pasidaryti dar kokių nors tyrimų ar naudoti ir kitokius papildus, vaistus? Ar galiu toliau sportuoti?

Medicinos Guru atsako:

Klinika labai panaši reumatoidinį artritą (RA). Reumatoidinio faktoriaus nebuvimas kraujyje nereiškia, kad nėra šios ligos – jis yra tik pagalbinis kriterijus. O uždegimo rodikliai, tokie, kaip leukocitų skaičiaus padidėjimas kraujyje ar pan., taip pat nėra specifiški RA, be to, priklauso nuo proceso aktyvumo, t.y. kai uždegimas rimsta, tai ir rodikliai tyrimuose gali grįžti į normą.
Gliukozamino preparatus vartoti reikia bent 3 mėn., be to, geriau rinktis ne šiaip maisto papildus, o registruotus vaistų registre (šiuo metu Lietuvoje yra Arthryl, GOOL bei jų analogas Piascledine).
Rekomenduoju bendrauti su reumatologu – šios ligos gali trukti ilgai.
Kol neaiški diagnozė, sportuoti irgi patarčiau atsargiai, visada reikia atsiminti sąnarių tausojimo principus. Juos galite sužinoti konsultuodamasi su gyd. reumatologu.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 335 access attempts in the last 7 days.