Aug 282007
 

Regina klausė: Fotoatelje, kurioje prieš metus per savo vestuves fotografavomės, įdėjo vieną iš mūsų nuotraukų į savo fotoateljė reklamą. Mūsų nuotrauka fotoateljė pasinaudojo be mūsų leidimo. Kokių teisinių priemonių galime imtis? Ar turėtumėme kreiptis į žmogaus teisių apsaugos tarnybą? Ar tiesiog šitą klausimą spręsti su advokato (ar kito teisinio asmens) pagalba?

Teisės Guru atsako:

Šiuo atveju nuotrauka demonstruojama kaip „portfolio“ dalis, taip realizuojama fotoateljė neturtinė teisė į autorystę. T.y. ateljė, įsidėdama į vitriną tokį kadrą, tiesiog sako „aš šito kadro autorius“.
Lietuvos Respublikos Civilinis kodeksas (2.22 str.) skelbia, kad Fizinio asmens nuotrauka (jos dalis), portretas ar kitoks atvaizdas gali būti atgaminami, parduodami, demonstruojami, spausdinami, taip pat pats asmuo gali būti fotografuojamas tik jo sutikimu. Fizinis asmuo, kurio teisė į atvaizdą buvo pažeista, turi teisę teismo tvarka reikalauti nutraukti tokius veiksmus bei atlyginti turtinę ir neturtinę žalą.
Taigi pasiremdami kodeksu pareikalaukite, kad tokie veiksmai būtų nutraukti. Daugeliu atvejų tiesiog paprašius išimti Jūsų nuotrauką iš vitrinos, turėtų išimti. Jei Jūsų reikalavimas nebus vykdomas, imkitės teisinių priemonių (teisme savo teises galite ginti ir be advokato, tiesiog teisinė pagalba gali būti reikalinga surašant ieškinio pareiškimą, tačiau ir tam galite naudotis nemokama valstybės teisine pagalba).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 2400 access attempts in the last 7 days.