Jul 242007
 

Juste klausė: Ar galima fotoaparate atkurti ištrintas nuotraukas?

Guru atsako:

Sunku atsakyti į tokį klausimą, nes trūksta informacijos apie fotoaparatą ir jame naudojamą nuotraukų saugojimo priemonę (na, berods ne juostelė, jei kalbate apie ištrynimą ;-) ) bei ar buvo fotografuota ant viršaus.
Teoriškai galima sakyti, jog atkurti įmanoma. Paprastai fotoaparatuose naudojamos flash tipo (įrašymas ir ištrynimas paremtas elektros impulsais, o ne lauko dalies įmagnetinimu/ išmagnetinimu, kaip kietuosiuose diskuose) atmintinės.
Nemažoje dalyje dar ir dabar fotoaparatuose naudojamų atminties kortelių taikoma failų saugojimo sistema FAT-16 (file allocation table, 16 bitų), kuri nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio buvo naudojama ir duomenų išsidėstymui lanksčiuosiuose diskeliuose nusakyti.
Failų sistema paminėta ne atsitiktinai. Vėliau FAT-16, bent jau MS Windows sistemose, pakeitė FAT-32 (dabar – NTFS), tačiau nemaža dalis failų atkūrimo programų atsimena ir ankstesniąją failų išdėstymo ir aprašymo sistemos versiją. Pavyzdžiui, nemokama programa „Restoration“ (http://www.snapfiles.com/get/restoration.html) ir savo aprašyme skelbia, kad ja naudojantis galima atkurti ne tik kietajame diske buvusią informaciją, tačiau ir skaitmeninėse kamerose saugotas nuotraukas. Po to, kai netyčia ištrynėte Jums brangią nuotrauką – nieko nedarykite. Prijunkite fotoaparatą arba kortelę tiesiogiai prie kompiuterio ir paleiskite pasirinktą failų atkūrimo programą, šiai nurodydami, kuris diskas yra fotoaparato. Programa pabandys surasti pašalintus duomenis ir leis, jei įmanoma, juos atkurti (PASTABA: jei pamatysite, jog duomenis galima atstatyti – juos atstatymo metu kopijuokite į kietąjį diską, o ne tiesiai atgal į fotoaparato kortelę, nes taip gali kilti konfliktas).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5116 access attempts in the last 7 days.