Jul 172007
 

Jurga klausė: Iš kur kilęs Lukiškių aikštės pavadinimas?

Guru atsako:

Dabartinės Lukiškės (Lukiškių aikštė ir gretimi kvartalai, teritorija nuo Gedimino prospekto iki Neries upės) – vienas iš istorinių Vilniaus priemiesčių, pradėjęs formuotis XV amžiuje, o miestui augant tapęs centrine jo dalimi.
Yra du Lukiškių pavadinimo kilmės aiškinimai:

  1. Pavadinimas gai būti kildinamas iš lietuviškų žodžių „laukas“, „lanka“. Pagonybės laikais, iki Lietuvos krikšto XIV amžiaus pabaigoje, ši teritorija buvo žalias Vilniaus priemiestis – Neries vingis, lyguma, apaugusi mišku.
  2. Lukiškių pavadinimas iš esmės siejamas su totoriais. Šioje Vilniaus dalyje XIV a. pab. – XV a. pr. apsigyveno Vytauto Didžiojo į Lietuvą pakviesti totoriai. Totoriams didžiojo kunigaikščio buvo skirta žemės šioje miesto dalyje, mainais už tai skyrus prievolę kartu su įvairiais vienuolių ordinais ginti vakarines miesto prieigas ir Neries perkėlą, buvusią pusiaukelėje tarp dabartinių Baltojo ir Žaliojo tiltų. Galbūt ši aplinkybė lėmė pavadinimą – svarbiausias totorių naudojamas ginklas buvo lankas (rus. „luk“), totorių čia gyveno daug – buvo net kelios Totorių gatvės, mečetė.
Plačiau žiūrėkite:
V.Poškus. Lukiškės// Šiaurės Atėnai, 2006-01-14, Nr. 780.
http://www.heritage.lt/vln_regl/dalis3/a_zona3a.pdf.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.