Apr 122007
 

Virginija klausė: Parašiau darbą ir išsaugojau Wordiniam dokumente, pavadintame „Marketingas“. Vėliau tvarkydama šiukšlių dėžę radau seną darbą, taip pat pavadintą „Marketingas“ – norėdama pažiūrėti, kas jame yra, paspaudžiau Restore, ir šis senas darbas iš šiukšlių dėžės atsirado vietoj mano naujo ir man labai reikalingo darbo, taip pat pavadinto „Marketingas“. Kaip galėčiau susigrąžinti naują darbą, kuris pradingo?

Guru atsako:
        
Deja, tai viena sudėtingesnių problemų. Kuomet kalbame apie rinkmenos perkėlimą į šiukšlių dėžę, tai reiškia, kad sistema pažymi šią rinkmeną kaip nebenaudotiną, tai yra nebereikalingą vartotojui. Tokios rinkmenos, kuomet ima trūkti vietos diske naujiems failams, yra šalinamos (pirmiausia seniausios, vėliau naujesnės). Tačiau jos dar nėra pašalinamos iš kaupiklio. Todėl atsidarius šiukšliadėžę, galima jas pamatyti, tačiau ne atlikti veiksmus su jomis. Tokias rinkmenas galima atstatyti, t.y. failų sistemoje jos vėl pažymimos kaip aktyvios. Nuo tos akimirkos jas galima toliau redaguoti. Aišku, jei yra kita rinkmena su tokiu pačiu pilnu pavadinimu (kelias iki jos ir failo pavadinimas), tai rinkmena, kurią atstatote iš šiukšliadėžės, atsiras vietoje naujesnės.  Tačiau, kaip turėtų paaiškėti skaitant toliau – vieta kietajame diske nepasikeičia, t.y. naujesnė rinkmena veikiausiai lieka kažkur diske, tačiau jos nesimato, o „matomą“ jos vietą užima senesnė byla.
        
Čia pasiekiame Jūsų problemą – jei tą pat akimirką suprantate padarytą klaidą, ją dar galima atstatyti. Visų pirma, pati skubiausia priemonė, kuri naujesnėse Windows sistemose leidžia atšaukti paskutinį veiksmą – klaviatūros klavišų kombinacija: paspaudus Ctrl+Z toks veiksmas gali būti atšaukiamas, tačiau tai negarantuojama. Kita galimybė – iš šiukšliadėžės atkurtą failą palikti ir nekeisti jokių kitų failų. Tuomet, pasinaudojant failų atkūrimo programą, galima atstatyti naujesnį failą. Jis iš sistemos dar nėra dingęs, nes jei turite vieną failą, saugomą darbiniame kataloge, o kitą, su tokiu pat pavadinimu, matote šiukšliadėžėje, tai reiškia, kad jie užima skirtingą fizinę vietą diske. Tiesa, atliekti atkūrimą būtų geriau paprašyti pagalbos žmogaus, kuris yra labiau patyręs kompiuterių srityje, nes failų atkūrimo programinė įranga nėra pritaikyta darbui su tokiomis situacijomis, tačiau norimą rezultatą galima pasiekti.
        
Kalbant apie programinę įrangą, skirtą failų atkūrimui: mokamos yra daugiau, nei nemokamos. Mokama programinė įranga turi savų privalumų ir trūkumų. Pati efektyviausia naudojama drauge su techniniais sprendimais ir kainuoja išties brangiai. Tuo tarpu nemokamos programinės įrangos pavyzdžiai:

http://sourceforge.net/projects/fatfix/ – failų atkūrimo priemonė, parašyta C++ programavimo kalba. Turėtų veikti įvairiose platformose, nors rengta Linux sistemai.

http://kkfileextractor.sourceforge.net/ – priemonė, rengta paveikslėlių atkūrimui, tačiau galima panaudoti ir kitiems failams.
        
Taigi, esminiai punktai:

  • pakeitus, ištrynus, ar perrašius kitą failą vietoje esančio, kuris pasirodo svarbus, svarbiausia toliau nieko nekeisti; nuo to momento dar lieka tikimybė atstatyti svarbų failą, jei sistemoje nebus atlikta pakeitimų;
  • jeigu sistema informuoja apie pavojų (ekrane parodoma lentelė su pasirinkimu Taip/Ne), verta atkreipti dėmesį ir jį perskaityti – padeda 9 atvejais iš 10;
  • svarbias rinkmenas, iki kurių pateikimo datos lieka nedaug laiko, naudinga laikyti keliose vietose, atnaujinant ne rečiau, kaip kartą per kelias valandas ar parą, priklausomai nuo svarbumo – niekada nežinia, kas gali nutikti (netikėtas failo panaikinimas, elektros dingimas ir jo sukeltas komp. gedimas, ir t.t.).

        
O vis tik atsitikus tokiai ar panašiai nelaimei, telieka apgailestauti ir ieškoti pagalbos – failų sistema yra vienas sudėtingesnių dalykų ir darbas su ja reikalauja supratimo apie saugojimo metodikas konkrečioje operacinėje sistemoje, mat priešingu atveju atlikti veiksmai gali tik pasunkinti tolesnį atstatymo procesą, jei nepaversti jo neįmanomu.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 7:25 pm

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 73 access attempts in the last 7 days.