Mar 052007
 

audrius klausė: Teko nusipirkti pakraunamus elementus NIMH 1.2V fotoaparatui, klausimas – ar juos galima iškart naudoti, ar reikia pilnai pakrauti? Dar klausimas: ar tokius pakraunamus elementus galima ir neiškrauti iki pabaigos, o panaudojus krauti?

Guru atsako:

NiMH – tai nikelio metalo hidrido elementas. Čia nikelis – katodas, t.y. elektrodo, per kurį elektros srovė palieka elementą, pagrindas. Tuo tarpu anodas sudarytas iš reakcijos metu išsiskiriantį vandenilį absorbuojančio metalų lydinio (retųjų žemių metalai).
Viena iš blogųjų šių elementų savybių – perkrovos pavojus. Naudojant sumanius įtaisus elementų pakrovimui, šis pavojus nekyla. Be to, pastaruoju metu gaminamuose elementuose naudojami katalizatoriai, kurie leidžia perkrovos (pernelyg ilgai elementą kraunant) atveju išsiskiriančias dujas „naikinti“ (išoriškai pastebimas elemento šilimas). Dar vienas pavojus naudojimo metu – vienas elementas išsikrauna anksčiau, nei kitas. Naudojant rinkinius (kaip Jūsų minėtu atveju – fotoaparate), kuriuos sudaro ne mažiau, nei 2 elementai, kyla pavojus, jog vienam elementui išsikrovus, o kitiems ne, pirmasis gali būti „verčiamas“ keisti savo poliariškumą – taip būtų sugadintas elementas. Tačiau šie elementai pralenkia anksčiau naudotus NiCd (nikelio – kadmio) elementus tuo, kad nepasižymi vadinamuoju „atminties“ efektu, t.y. jiems neturi įtakos dažnesnis nei įprastas krovimas.
Tuo tarpu prieš pirmą naudojimą patartina pakrauti elementus. Ir tam yra kelios priežastys, o svariausia – taip įsitikinate, kad visi rinkinio elementai išties yra pakrauti, ir pakrauti taip vienodai, kaip tik įmanoma.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 3079 access attempts in the last 7 days.