Nov 132006
 

Martynas klausė: Turiu pagrindinę plokštę Intel Bimini BI440ZX (chipset Intel 82440ZX). Norėjau paklaust, kokią maksimalią HDD talpą palaiko ši plokštė?

Guru atsako:

Ganėtinai keblus klausimas, kadangi pagrindinė plokštė ir kietųjų diskų dydis, kuriuos galima prie jos prijungti, nėra tiesiogiai susiję.
Anot gamintojo, ši plokštė veikia su diskais, jungiamais Ultra DMA režimais 0, 1 ir 2. Režimas 0 praktiškai niekada nebuvo naudojamas kietiesiems diskams. 2 režimas leido perduoti duomenis ne didesne nei 33,3 MB/s sparta. Tuomet buvo naudojami 40 laidininkų kabeliai; vėliau, siekiant toliau padidinti duomenų mainų tarp kompiuterio įrenginių spartą, buvo pradėti naudoti 80 laidininkų kabeliai (dabar naudojami tokie, kalbant apie Ultra ATA duomenų perdavimo mazgus). Taigi, norint atsakyti į Jūsų klausimą, reikėtų susirasti, koks buvo paskutinis (didžiausias) kietasis diskas, jungiamas 40 laidininkų kabeliu.
Aišku, į problemą galima pažiūrėti ir taip – standartų sukūrimo laikotarpiu aprašytos specifikacijos leidžia apskaičiuoti, kad maksimali tokių kietųjų diskų talpa gali būti 137 Gb (128 GB), kuomet šiuo metu daugumoje kompiuterių naudojamų kietųjų diskų talpa gali siekti 144 PB, (petabaitus), o 1 PB yra daugiau nei milijoną kartų didesnis už 1 GB. Tai susiję su adresacija, kuri leidžia kompiuteriu pasiekti (sunumeruoti ir surasti) iki 2^28 (2 pakelta 28) sektorių, kurių kiekvieno dydis gali būti 512 baitų.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 474 access attempts in the last 7 days.