May 162006
 

dainoras klausė: Kaip pasidaryti Win. sistemos veidrodinę kopiją, kad, jei kartais užlūžtų Win., ją galima būtų atstatyti, ar tai įmanoma?

Guru atsako:

Pradėti galime nuo Microsoft planų. Šiuo metu kuriama Windows Vista sistema, kuri gal ir pasirodys šių metų pabaigoje, savyje turės galimybę kurti disko atvaizdus.
Disko atvaizdas – tiksli visų diske esančių failų, iš kurios galima atstatyti veikiančią sistemą.
Naujoje Windows versijoje turinti pasirodyti galimybė leis pasirinktame kompiuteryje įdiegti operacinę sistemą, norimas programas, o paskui sukurti disko atvaizdą, iš kurio bus galima įdiegti tą pačią Windows kopiją su visomis programomis ir failais bet kuriame kompiuteryje arba atstatyti visa tai kompiuteryje, kuriame buvo sukurta. Tiesa, tas kopijos įdiegimas daugelyje kompiuterių aktualus tik korporacijoms, kurios turi Windows licencijas, leidžiančias diegti operacinę sistemą daugiau nei viename kompiuteryje su tuo pačiu serijos numeriu.
Tačiau jau kurį laiką egzistuoja trečiųjų šalių programinė įranga, leidžianti kurti analogiškus Windows atvaizdus ir iš jų atkurti sistemą. Pavyzdžiai:
Acronis kompanijos produktas True Image, kurio versija naudojimui namuose kainuoja $60. Ši programa leidžia kurti viso disko kopijas, įtraukiant visus (taip pat ir sisteminius) failus ir po to atkurti veikiančią sistemą be pakartotinio visų programų diegimo (tai, ko Jūs norite). Taip pat galima sukurti atsarginių kopijų darymo tvarkaraštį (o čia tai, ko Jums vargu ar reikia, tačiau skamba labai gražiai, jei tingite pats kartą per savaitę prisėsti ir susirašyti naujus svarbius failus į atskirą laikmeną).
Symantec kompanijos sukurta programa Norton Ghost. Kaina namų vartotojui – $70. Galimybės (produkto aprašyme pateiktos) – praktiškai tos pačios.
Čia įvardintos dvi programos, tačiau išties jų yra kur kas daugiau. Šios dvi tikrai veikia ir nėra labai pigios, taigi prieš jas įsigyjant vertėtų pagalvoti – ar dažnai Jums tenka visiškai nuo nulio perinstaliuoti sistemą? Jei ne – gal geriau būtų išties kas kažkiek laiko įdiegti viską švariai, gal tuo pačiu ir atsinaujintumėte savo programų „ūkį“. Svarbu tik užsiklijuoti ant kompiuterio ekrano kampo lapelį – „Aš šiandien visus svarbius dokumentus nusikopijuosiu į kompaktą“ ir tą daryti jei ne kiekvieną dieną, tai bent kartą per savaitę, o jei taip greitai nekuriate dokumentų – kartą per menėsį, o galima ir dar ilgiau atidėlioti … pvz. metus, o paskui ilgai kramtyti nagus, galvojant, kodėl prieš kokį mėnesį nepasidarėte kopijos…

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.