May 052006
 

Egle klausė: Draugė pateko į bėdą: ji „pirko“ diplominį darbą, užsisakiusi internetu firmoje. Sumokėjo pinigus, darbas atliktas, bet nekokybiškai, reikia taisymo (o tai buvo žadėta iš firmos pusės). Ar gali draugė kreiptis į teismą? Ar ji laimėtų (bet juk dipl. pirkimas)? Ar atsakovas būtų firma, ar darbą rašęs asmuo (kadangi žinomi kontaktiniai duomenys)? Kiek procesas kainuotų, kokios realios baigtys galimos?

Teisės Guru atsako:

Pirmiausia kyla klausimas: ar diplominis darbas gali būti civilinėje apyvartoje, t.y. ar teisėti sandoriai dėl jo parašymo ar „pirkimo“. Dar neteko susidurti su teisės aktu, kuris draustų pirkti diplominį, tačiau tiek etiniu požiūriu, tiek pačia savo esme, diplominis yra asmens kūryba, atsiskaitymas už mokslo metus, taigi lyg ir turėtų būti rašomas asmeniškai.
Jeigu su įmone buvo sudaryta sutartis, tuomet bet kokiu atveju turėtų būti numatytos sąlygos (mokėjimo, darbo rezultato, įmokos grąžinimo, ginčų sprendimo), kuriomis remiantis ir turėtų būti sprendžiamos iškilusios problemos. Jei ne, tuomet reiketų nustatyti, kokie tai teisiniai santykiai ir tuomet, remiantis tokius santykius reglamentuojančiomis normomis, spręsti ginčą.
Taigi, į teismą kreiptis galima. Kas būtų atsakovu, paaiškėtų tuomet, kai būtų žinoma, kas prisiėmė įsipareigojimus parašyti darbą. Procesas kainuotų nemažai nervų ir laiko bei tam tikrą pinigų sumą, kuri priklausys nuo daugelio faktorių (proceso ilgumo, mokėjimų advokatams ir pan.). O baigtys turi būti jūsų prašomos ieškinyje ir paaiškėtų tik teisme (atgautumėt pinigus, atgautumėt dalį pinigų, įpareigotų atlikti darbus ir t.t.).

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 71 access attempts in the last 7 days.