Oct 212005
 

Inga klausė: Yra sakoma: nevalgyk skaitydamas – atmintį prarasi, ar kažkaip panašiai. Ir gal tai tiesa, nes pastebėjau, jog jei valgydama žiūriu televizorių, skaitau, kitą dieną ir po to dar kurį laiką man ima strigti rišlus kalbėjimas, ima painiotis žodžiai ar sunkiau juos ištarti, tarsi mikčiojant. Laimei, tai praeina, bet aš jau vengiu valgyti ir skaityti ar žiūrėti TV, ir keista, kad kitiems nieko nebūna, kad ir taip daro. Kas čia yra? Kaip tai paaiškinti ir dėl kokių priežasčių? Ar įmanoma kažką pakeisti, kad taip elgiantis nebūtų kalbos sutrikimo?

Medicinos Guru atsako:
Kaip sako lietuvių liaudies patarlė, devynios auklės – vaikas be galvos. Manau, kad minėtų reiškinių priežastis yra psichologinė, nors ir susijusi su fiziologija – mąstymas ir maitinimasis reikalauja nemažai maisto.
Kartu valgyti ir skaityti/žiūrėti TV tikrai nei atminčiai, nei apskritai sveikatai jokios įtakos neturi – kalbos sutrikimai dažniausiai būna dėl smegenų kraujotakos sutrikimų (tiek ūmių, tiek lėtinių) – tikriausiai minėtu atveju yra tik sutapimas, dėl kalbos sutrikimų (jeigu jie tikri, ne įsivaizuojami) patarčiau kreiptis į šeimos gydytoją.
Negaliu paaiškinti mechanizmo, bet nėra kultūros, kuri skatintų valgant užsiiminėti pašaliniais veiksmais. Keisti nieko gal ir nereikia, geriau tiesiog skirti valgį ir laisvalaikį.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5100 access attempts in the last 7 days.