Aug 252005
 

Remigijus klausė: Rugpjūčio 13 d. gimė sūnus. Džiaugėmės…Neilgai. Trečią dieną po gimimo pasireiškė naujagimių gelta. Kūdikis buvo gydomas. Praėjus dar kelioms dienoms supūliavo vaikučio bambutė. Paimtas pasėlis buvo užaugintas ir išaugo B tipo hemolizinis streptokokas, gelta irgi mūsų nepalieka. Kodėl ir nuo ko jis apsikrėtė? Kaip turėtų būti gydomas? Kokios galimos pasekmės ateityje? (Mamos kraujo grupė 1(+), kūdikio 3(-))

Medicinos Guru atsako:
Kodėl ir nuo ko jis apsikrėtė – pasakyti sunku, priežasčių daug (nuo silpno imuniteto iki hospitalinės infekcijos).
Vaikas turėtų būti gydomas dėl bambos supūliavimo antiseptiniais tirpalais, plovimais ir derama priežiūra. Tai nėra retas atvejis, esant adekvačiam gydymui, praeina be pasekmių.
Naujagimių gelta irgi nėra liga. Tai tam tikras sutrikimas, kai skirias motinos ir vaiko kraujo grupės. Ilgainius tai praeina savaime, kai tik iš motinos gauti kraujo plazmos antikūniai natūraliai suyra ir nebetirpdo naujagimio eritrocitų. Kai kada (esant reikšmingiems pokyčiams, nustatomiems laboratoriniais kraujo tyrimais) tenka taikyti fototerapiją (gydymą šviesa) ar net pakaitinį kraujo perpylimą (gana retai). Manau, dera pasitikėti gydančiu neonatologu ar akušeriu – ginekologu bei akušere ar slaugytoja.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5108 access attempts in the last 7 days.