Aug 212005
 

Jurgita klausė: Sergu abiejų inkstų lėtiniu pielonefritu, akmenlige. Turiu akmenuką inkste, taip pat inkstų geldelės prasiplėtusios bei abu inkstai yra paslankūs. Ar yra Lietuvoje sanatorijų, gydančių nuo šių ligų bei padedančių pasveikti po sunkaus inkstų pielonefrito? Kokie jų adresai ir kiti kontaktai?

Medicinos Guru atsako:
Sanatorijos neužsiima gydymu (tikrąja to žodžio prasme, nes tam yra ligoninės, medicinos centrai ir pan.), o užsiima reabilitacija, sveikatą grąžinamuoju ir antirecidyviniu gydymu (po ligų ir traumų). Į sanatorijas ir pan. paslaugas teikiančias įstaigas paprastai pakliūvama po atliktos vadinamosios pirminės reabiltacijos, atliktos toje įstaigoje, kur gydėtės ūmią ligą ar lėtinės ligos paūmėjimą, ir jeigu tos įstaigos reabilitologas, skyręs pirminę reabilitaciją, parašo išvadose (rekomendacijose), kad tikslinga tolesnė reabilitacija, ligonis gali būti siunčiamas į sanatoriją (arba alternatyva – gauti reabilitacijos paslaugas savo poliklinikoje), žinoma, jeigu įstaiga nėra išnaudojusi savo kvotų (siuntimams reabilitacijai). Tada tos realibitacijos paslaugos žmogui nekainuoja (jas skiria sanatorijos gydytojas reabilitologas, ir už tam tikrą nustatytą jų kiekį primokėti nereikia, nebent žmogus pageidauja papildomų paslaugų, kurios nekompensuojamos – sergant tokia konkrečia liga – iš Ligonių kasų). Žinoma, žmogus gali ir pats važiuoti į sanatoriją be siuntimo, bet tuomet už viską teks mokėti.
O su sergančiaisia lėtinėmis ligomis (nesant jų paūmėjimo) išvis dabar problema, nes tokiems suaugusiems reikalingo antirecidyvinio gydymo Ligonių kasos nekompensuoja (su retomis išimtimis). Kompensuojama tik vaikams. Visgi išsamesnę informaciją Jums turėtų suteikti fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, kuris turėtų bendradarbiauti su Jūsų šeimos gydytoju bei nefrologu ar urologu. Jeigu gydėtės ligoninėje ir ten su reabilitologu visko neišsiaiškinote, prašykite savo šeimos gydytojo (ar apylinkės terapeuto) siuntimo pas reabilitologą. Iki to būtų gerai ir gydytojo nefrologo (inkstų ligų specialisto) konsultacija, tuomet pagal jo išvadas ir reabilitologas galės parinkti tinkamesnes priemones.
Jei visgi ryšitės važiuoti į sanatoriją savo lėšomis, vienas iš variantų – http://www.sanatorija.lt/.

Susiję straipsniai:

  • Susijusių straipsnių nėra
 Posted by at 12:00 am

Sorry, the comment form is closed at this time.

Bad Behavior has blocked 5108 access attempts in the last 7 days.